Friss hírek

A Ferrari már télen tudta, egyik legnehezebb szezonja vár rá

A Ferrari Forma-1-es csapata már az előszezoni tesztek után pontosan tudta, története egyik legnehezebb szezonja vár rá a királykategóriában.

Az olasz istálló csak a 6. helyen zárta az idei konstruktőri bajnokságot, 40 év óta ez a Ferrari legrosszabb eredménye a száguldó cirkuszban.

A szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon Laurent Mekies sportigazgató helyettesítette a betegséggel küszködő Mattia Binotto csapatfőnököt, a szakember pedig a vasárnapi futam után – ahol a Scuderia egyetlen pontot sem szerzett – azt mondta, már télen látták, nagy ab baj.

„Barcelonában hamar ráeszméltünk, hogy komoly aggályok vannak az autó teljesítményének bizonyos aspektusaival kapcsolatban” – magyarázta a szakember.

„Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz. Akkor még nem tudtuk, hogy mennyi ideig fog tartani a problémák teljes megértése, azt pedig még kevésbé, meddig tart majd megoldani azokat.”

A helyzetet ráadásul bonyolította a koronavírus-járvány, mely miatt az idény csak júliusban tudott elkezdődni.

„Aztán jött ez az őrült helyzet, mindannyian belecsúsztunk a COVID-ba, nem tudtunk hozzányúlni, nem tudtunk körözni az autóval néhány hónapig. Szóval voltak jelek, hogy a szezon rendkívül nehéz lesz – és így is lesz.”

Bár a Ferrari jobbára esélytelen volt az idei szezonban, Mekies azt mondja, elégedettek azzal, ahogy a csapat reagált és előrelépett az idény során.

„Jó példa ez arra, hogy mit is tud tanulni az ember a krízis időszakában. Mert az efféle helyzetekben lehet a legtöbbet tanulni. És azt gondolom, a csapat egységes tudott maradni a nehéz időkben, próbáltuk olyan keményen nyomni, amennyire csak tudtuk a kiábrándító eredmények ellenére.”

Azt Mekies is elismeri, az általuk elért fejlődés nem volt azonnal látható, hiszen nem az élmezőnyben versenyeztek.

„Sok apró, de nagyon jelentős eredményt értünk el az évben, amik azonban nem voltak feltűnőek, mert hátul voltunk” – magyarázta.

„De remélhetőleg ezeknek köszönhetően erősebbek leszünk, és át tudjuk menteni őket a következő évre. Dióhéjban tehát, még egy ilyen nehéz szezon során is küzdöttünk, a határokat feszegettük. Amikor hátul vagy, többet kell kockáztatnod. A versenyzők többet kockáztatnak, a csapat többet kockáztat a stratégiával, hiszen ezt kell tenni a jó eredmény eléréséhez. Szóval kikerülsz a komfortzónából – ez pedig erősebbé fog tenni minket.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!