Friss hírek

A Ferrari nem akar több álszenteskedést

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo készen áll leülni az FIA elnökével, Max Mosley-val, hogy beszéljenek a csapatutasítás tilalmának feloldásáról a Forma-1-ben.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo készen áll leülni az FIA elnökével, Max Mosley-val, hogy beszéljenek a csapatutasítás tilalmának feloldásáról a Forma-1-ben.

A csapatot belüli sorrendet hat évvel ezelőtt, az Osztrák Nagydíjon történtek után tiltották be a királykategóriában, mikor Rubens Barrichello látványosan lelassult a futam utolsó körének utolsó kanyarjába, hogy átadja a győzelmet csapattársának, a vb-címre esélyes Michael Schumachernek.

Az eset hatalmas port kavart, a Ferrarit pénzbüntetéssel sújtották – amiét Schumacher a dobogó legmagasabb fokára állította Barrichellót, ezzel jelezve, hogy övé az erkölcsi győzelem.

Természetesen a szabályokon is szigorítottak, és a sportkódexbe foglalták, hogy szigorúan tilos csapatutasítást alkalmazni a Forma-1-ben, azaz a boxutca faláról nem szólhatnak bele a sorrendbe.

Azóta a csapatok nagyon odafigyelnek erre, ám számtalanszor előfordult már, hogy a csapattársak különösebb ellenállás nélkül átadták egymásnak a helyet – természetesen “szabad akaratukból”, a csapatuk érdekében.

Ez történt az elmúlt versenynek helyet adó Kínai Nagydíjon is, ahol Kimi Raikkönen visszavett a tempóból, és bevárta Felipe Massát, hogy maga elé engedje.

A Ferrari mindent megtett azért, hogy ne legyen olyan egyértelmű a dolog, és szépen lassan “cseréltetett” helyet versenyzőivel, ám mindenki tisztában volt azzal, hogy csapatutasítás történt, ami igazából rendben is van, hiszen ezzel másokat nem akadályoztak, és az olaszok összpontszáma sem változott.

“Beszélni fogunk Mosley-val, mert meg kell szüntetnünk ezt az álszenteskedést” – mondta a Ferrari elnöke az olasz Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában. “Az a fontos, hogy mást ezzel ne hozz hátrányos helyzetbe, azonban a csapat érdekében, egy csapatsportban, szerintem ez egy csodálatos dolog.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!