Friss hírek

A Ferrari nem hitt abban, hogy egy kerékcserével győzni lehet

A Ferrari Forma-1-es csapatánál nem hittek abban, hogy egy kerékcserével meg lehet nyerni a vasárnapi Mexikói Nagydíjat – a Mercedes végül kifogott az olaszokon, Lewis Hamilton ugyanis taktikus győzelmet aratott.

Pedig a Ferrari a szombati időmérő után magabiztosan várhatta a versenyt, hiszen Charles Leclerc a pole-ból, Sebastian Vettel pedig a 2. helyről kezdhette meg a 71 körös száguldást.

A Ferrari számára az első etap a tervek szerint alakult, versenyzői ugyanis tartották az első helyeket az élen, a 3. helyen autózó Alexander Albon 15. körben megejtette kerékcseréje azonban reakcióra kényszerítette a Ferrarit.

Hogy védekezzenek a thai pilótával szemben, a Ferrari a bokszba hívta Leclercet – ezzel eldőlt, hogy a monacói két kerékcserével teljesíti a távot. Végül aztán Lewis Hamiltonnak egy kiállással is sikerült győznie.

Mattia Binotto csapatfőnök a verseny után azt mondta, az adott pillanatban helyesen cselekedtek, egy nagy hibát azonban elkövettek: nem számoltak azzal, hogy egy kerékcserével győzni lehet Mexikóban!

„Azt gondolom, hogy amit csináltunk, az helyes volt, utólag visszanézve viszont hibáztunk azzal, hogy nem gondoltunk arra, hogy egy kiállással – méghozzá egy korai kiállással – meg lehet nyerni a versenyt” – mondta a szakember a Sky Sports F1 televíziónak nyilatkozva a futam leintése után.

„Ez egy olyan kockázatos játék, amibe bele lehet menni akkor, amikor az ember hátul van. Ha viszont elöl vagy, akkor nem vállalsz ilyen rizikót. A Mercedes végül jól döntött, nehéz volt védekeznünk ezzel szemben. A gumik aztán túlmelegedtek, amikor próbáltuk követni őket, próbáltunk támadni.”

Arra a kérdésre, hogy helyesen cselekedtek-e akkor, amikor a 15. körben bokszba álló Alexander Albonhoz igazították a stratégiájukat, Binotto így felelt: „Úgy gondolom, hogy a verseny azon szakaszában még nagyon korán volt, és a pénteken, illetve szombaton gyűjtött adataink alapján nem számoltunk az egy kiállással – legalábbis úgy nem, hogy az lehet a gyorsabb stratégia.”

„Visszatekintve persze már látjuk, hogy végül az volt a helyes választás. Ha viszont elöl vagy, akkor minden, amit teszel, hogy fedezed magad a többiekkel szemben.”

„Charles második etapja ráadásul nem is volt valami jó, legyen ennek bármilyen oka is. Túl keményen nyomhatta az etap elején, és a gumik hamar túlmelegedtek, de ki kell elemeznünk, hogy mi is történt pontosan. És időt veszítettünk a kerékcserénél is. Ha tehát nem veszítünk ennyi időt a második etapban, illetve a bokszban, sokkal szorosabb lehetett volna a verseny vége.”

Binotto hozzátette, bár a győzelem ezúttal nem jött össze, alapvetően elégedetten távozhatnak Mexikóból, autójuk tempója ugyanis bizakodásra ad okot.

„A tempó rendben volt, hiszen nagyon szoros volt a befutó a végén. És ez mindenképpen biztató számunkra. Az eredménnyel ugyan nem lehetünk elégedettek, de bizonyos szempontból örömmel tölt el engem a csapat csalódottsága, mert az azt jelenti, hogy mostantól már nem fogadjuk el a 2. helyet, hiszen tudjuk, hogy megvan a sebességünk a győzelemhez.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!