Friss hírek

A Ferrari pert indíthat az FIA ellen?

A Ferrari készen áll jogi eljárást indítani az irányító testület ellen, amennyiben a neve felkerül a jövő évi nevezési listára, amit ma hoznak nyilvánosságra. Az olaszok csak akkor indulnak, ha a szövetség teljesíti a nevezésükhöz csatolt feltételeket.

A Ferrari készen áll jogi eljárást indítani az irányító testület ellen, amennyiben a neve felkerül a jövő évi nevezési listára, amit ma hoznak nyilvánosságra. Az olaszok csak akkor indulnak, ha a szövetség teljesíti a nevezésükhöz csatolt feltételeket.

Annak ellenére, hogy a Forma-1-es Csapatok Szövetségének (FOTA) nyolc tagja – a Force India és a Williams tagsága felfüggesztésre került – feltételesen adta be nevezését a jövő évi bajnokságra, a Ferrari és a Red Bull két csapata mégis érvényes nevezéssel rendelkezik, legalábbis az FIA szerint.

Az említett csapatok ugyanis 2005-ben szerződést kötöttek a FOM elnökével, Bernie Ecclestone-nal, és a kedvezőbb kereskedelmi feltételekért cserébe, egészen 2012 végéig elkötelezték magukat a Forma-1 mellett.

Az olaszok azonban nem így gondolják ezt, és már többször hangsúlyozták, hogy négy évvel ezelőtti szerződésük már nincsen érvényben, ugyanis éppen az irányító testület volt az, aki megszegte az abban foglaltakat, a technikai szabályok önkényes megváltoztatásával – bár ezt a francia bíróság legutóbbi ülésén nem így látta.

Nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi résztvevők közül a Ferrari, a Red Bull két csapata, a Force India és a Williams – utóbbi kettő feltétel nélkül nevezett – rajta lesz a listán, sőt még az sem kizárt, hogy a többiek (McLaren, BMW, Renault, Toyota, és Brawn) is szerepelnek majd azon, “nem végleges” jelzővel.

Egyesek viszont azt gondolják, hogy a jövő évre fenntartott 13 helyet nem tölti fel az új csapatokkal az FIA, és néhány üres pozíciót fenntart, ezzel nyitva hagyva a kaput a maradék csapatok számára, bár vélhetően kevesebbet, mint ahányan vannak.

A szövetség úgy véli, hogy legalább egy nagyvállalt megragadja ezt a remek alkalmat arra, hogy elhagyja a sportot, feltehetően a Renault vagy a Toyota, esetleg mindkettő.

Az FIA elnöke, Max Mosley tegnap egy négyórás megbeszélést tartott a FOTA képviselőivel Londonban, ahol kompromisszumos megoldást kínált a csapatoknak, és elmondta, készen áll megemelni a jövő évben bevezetésre kerülő költségvetési plafont, illetve a kettős szabályrendszert is száműzi.

Bár “pozitív és konstruktív” légkörben zajlott a megbeszélés, egyes források szerint a felek továbbra sem jutottak dűlőre, így nagy valószínűséggel érdekes lista kerül elénk, ám azt semmiképpen nem szabad elfelejteni, hogy ez a lista bármennyire is véglegesnek van mondva, egyáltalán nem az.

A csapatoknak vélhetően a Motorsport Világtanács két hét múlva megrendezésre kerülő legközelebbi üléséig van még idejük azon gondolkodni, hogy mitévők legyenek, és közben arra is lesz lehetőségük, hogy további tárgyalásokat folytassanak az irányító testülettel, vagy megkezdjék saját szériájuk előkészítését.

Hamarosan “mindenre” fény derül…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!