A Ferrari sima kettős győzelmet aratott Belgiumban - F1VILÁG.HU

A Ferrari sima kettős győzelmet aratott Belgiumban

HIRDETÉS

Kimi Raikkönen zsinórban harmadik futamgyőzelmét aratta Spában. A Ferrari finn versenyzője mögött csapattársa, Felipe Massa futott be a második pozícióban, akit a McLaren duója, Fernando Alonso és Lewis Hamilton követett. Egyre szorosabb a bajnokság.

Kimi Raikkönen zsinórban harmadik futamgyőzelmét aratta Spában. A Ferrari finn versenyzője mögött csapattársa, Felipe Massa futott be a második pozícióban, akit a McLaren duója, Fernando Alonso és Lewis Hamilton követett. Egyre szorosabb a bajnokság.

Ahogy arra számítani is lehetett, nagy meleg fogadta a versenyzőket a Belga Nagydíjon. A levegő 21, míg a pálya 32 fokos volt a rajtnál, ami komolyabb galiba nélkül zajlott le Spa-Francorchamps-ban.

A Ferrari versenyzői remekül kapták el a rajtot. Raikkönen megtartotta vezető pozícióját, akit Massa követett a második helyen. A McLaren duója azonban ráijesztett a vezetőire.

Hamilton a célegyenes utáni visszafordítóban megérkezett csapattársa mellé, ám Alonso nem hagyta magát. A spanyol versenyző lecsúszott az ideális ívről, és kis híján nekihajtott márkatársának. Lewis azonban remek helyzetfelismerő képességének köszönhetően kihasználva az aszfaltozott bukóteret, letért a pályáról, így egymás mellett érkezett meg a két csapattárs az Eau Rouge-ba. Hamiltonnak azonban nem volt más választása, vissza kellett vennie a tempóból, így Alonso megtartotta harmadik helyét.

Kovalainen remekül kapta el a rajtot, felugrott Rosberg mögé a hatodik helyre, azonban a jól megtankolt autóval nehezen tudta tartani a mögötte autózó Webbert és Heidfeldet, akik idővel el is mentek mellette.

Az első kiesőre sem kellett sokat várni. A Renault olasz versenyzője, Giancarlo Fisichella, aki tegnapi motorcseréje után a boxból rajtolt, már az első kör végén beállt a garázsba.

Öt kör elteltével Kimi Raikkönen már több, mint két másodperccel vezetett csapattársa, Felipe Massa előtt, akit további három másodperccel lemaradva a kétszeres világbajnok Fernando Alonso követett a harmadik helyen. Hamilton tisztes távolságból követte márkatársát, míg Rosberg már hét másodperces hátrányban autózott mögötte az ötödik helyen.

Webber tartotta hatodik pozícióját a Red Bullal, akit Heidfeld, Kovalainen, és közvetlenül mögötte Kubica követett. A BMW Sauber lengyel versenyzője keményen támadta Kovalainent, aki folyamatosan verte vissza ellenfele támadásait a nehéz Renault-val. A finn pilóta a tizenegyedik körig bírta, és csatát vesztett Kubicával szemben, ám itt még nem volt vége…

A kiállások első körét a Williams német versenyzője, Nico Rosberg és a Red Bull ausztrálja, Mark Webber kezdte meg. Őket egy körrel később (15. körben) az élen autózó Raikkönen követte, a harmadik pozícióban futó Alonsóval egyetemben. A tizenhatodik körben Felipe Massa és Lewis Hamilton is teljesítette első kiállását. Az élmenők kivétel nélkül kemény keverékű abroncsokat kaptak, és nem történt pozícióváltás köztük. Érdekes megjegyezni, hogy a Spyker német versenyzője, Adrian Sutil a tizenegyedik helyen autózott, mikor teljesítette első kiállását, végül a tizennegyedik lett.

A verseny felénél járva Raikkönen négy másodperccel vezetett Felipe Massa előtt, akit majd’ 12 másodperccel lemaradva Fernando Alonso követett a harmadik helyen, aki mögött Hamilton autózott. Heidfeld első kiállását követően megelőzte Rosberget, és felugrott az ötödik helyre. A Renault finn versenyzője, Heikki Kovalainen a 22. körben állt ki először, és egyben utoljára a boxba, ezzel visszacsúszott a tizedik helyre.

Hirdetés

A verseny ezen szakasza egyébként eseménytelen volt, Coulthard a váltó miatt ismét kiesett, a Ferrarik tovább növelték előnyüket a McLaren versenyzőivel szemben, így már ekkor borítékolható volt egy kettős olasz siker.

A kiállások második körét is Nico Rosberg kezdte meg tizennégy körrel a futam vége előtt. Ahogy arra számítani is lehetett, egy körrel később Raikkönen is felbukkant a boxban. A Ferrari finn versenyzője megkapta a lágy gumikat, és Alonso mögé, a harmadik helyre tért vissza. A harminckettedik körben Felipe Massa is teljesítette utolsó kiállását, és márkatársa mögé a negyedik helyre tért vissza. A McLaren versenyzői ideiglenesen átvették a vezetést.

Tizenegy körrel a futam vége előtt Alonso is kiállt az élről. A spanyol versenyző a Ferrari duója és csapattársa mögé érkezett vissza a pályára, aki négy körrel később szintén kiállt tankolni. A brit versenyző azonban hiába maradt kint tovább, nem tudott közelebb kerülni az időközben már lágy gumikon futó Alonsóhoz. Hamilton jócskán lemaradva csapattársa mögött, a negyedik helyre tért vissza. Az élen rendeződött a sorrend.

A futam végén a legkeményebb küzdelem Kovalainen és Kubica között zajlott az egy pontot érő nyolcadik helyért, ám a lengyel nem tudta áthámozni magát a Renault versenyzőjén.

A Ferrari sima kettős győzelmet aratott Belgiumban, és ezzel bebiztosította magának a konstruktőri bajnoki címet a 2007-es idényben. Raikkönen zsinórban harmadszor nyert Spa-Francorchamps-ban, akit csapattársa, Felipe Massa követett a második helyen. A McLaren spanyol versenyzője, Fernando Alonso futott be harmadikként, ezzel két pontra csökkentve hátrányát Hamiltonnal szemben, aki a negyedik lett.

A pontszerzők sorát Nick Heidfeld, Nico Rosberg, Mark Webber, és Heikki Kovalainen zárta. Raikkönen tizenhárom pontra megközelítette a listavezető Hamiltont, miközben már csak három futam van hátra az idei szezonból.

Belga Nagydíj - verseny


Poz  Pilóta        Csapat                      Idő
 1.  Raikkonen     Ferrari              (B)  1h20:39.066
 2.  Massa         Ferrari              (B)  +     4.695
 3.  Alonso        McLaren-Mercedes     (B)  +    14.343
 4.  Hamilton      McLaren-Mercedes     (B)  +    23.615
 5.  Heidfeld      BMW Sauber           (B)  +    51.879
 6.  Rosberg       Williams-Toyota      (B)  +  1:16.876
 7.  Webber        Red Bull-Renault     (B)  +  1:20.639
 8.  Kovalainen    Renault              (B)  +  1:25.106
 9.  Kubica        BMW Sauber           (B)  +  1:25.661
10.  R.Schumacher  Toyota               (B)  +  1:28.558
11.  Trulli        Toyota               (B)  +  1:43.633
12.  Liuzzi        Toro Rosso-Ferrari   (B)  +     1 kör
13.  Barrichello   Honda                (B)  +     1 kör
14.  Sutil         Spyker-Ferrari       (B)  +     1 kör
15.  Sato          Super Aguri-Honda    (B)  +     1 kör
16.  Davidson      Super Aguri-Honda    (B)  +     1 kör
17.  Yamamoto      Spyker-Ferrari       (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: F. Massa, 1:48.036, 34.kör

Kiesők:
Pilóta        Csapat                     Kör
Button        Honda                (B)    37
Wurz          Williams-Toyota      (B)    35
Coulthard     Red Bull-Renault     (B)    30
Vettel        Toro Rosso-Ferrari   (B)    9
Fisichella    Renault              (B)    2

Az eredmények nem hivatalosak

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!