A Ferrari sokat tanulhat az idei évből

Noha nem sikerült harcba szállnia a világbajnoki címért, a Ferrari így is rengeteg pozitívummal gazdagodott 2011-ben, melyeket hasznosítva jövőre újult erővel vághatnak neki a bajnoki küzdelmeknek.Noha nem sikerült harcba szállnia a világbajnoki címért, Stefano Domenicali szerint a Ferrari így is rengeteg pozitívummal gazdagodott 2011-ben, melyeket hasznosítva jövőre újult erővel vághatnak neki a bajnoki küzdelmeknek.

Miután a tavalyi évben Fernando Alonso egészen az utolsó versenyig harcban volt a világbajnoki címért, a maranellói gárda abban bízott, idén sikerül legyőznie a Red Bull Racing alakulatát, és 2007 után újra felülhet a királykategória trónjára.

Ehelyett azonban a Ferrarira újabb nehéz év várt, a Red Bull majdhogynem utolérhetetlennek bizonyult, az olaszok pedig mindössze egyszer állhattak a dobogó legfelső fokára – Fernando Alonsónak csak Silverstone-ban sikerült diadalmaskodnia.

A csapatot irányító Stefano Domenicali szerint a maranellói gárda idei problémái legfőképp abban gyökereznek, hogy területet veszítettek a fújt diffúzort illetően legfőbb riválisaikkal szemben.

„Véleményem szerint elég egyszerű a helyzet. Nem voltunk versenyképesek a szezon elején, egész egyszerűen túl nagy volt a lemaradásunk” – magyarázta a szakember.

„Műszaki szempontból lemaradtunk bizonyos területeken – az idei év nagy témája a fújt diffúzor volt. Aztán sikerült felzárkóznunk kicsit, nyár elejére elég jók voltunk, a különféle problémák nélkül még két versenyt is megnyerhettünk volna, hogy őszinte legyek. Ez jobbára a balszerencsén múlt. Belgiumban pedig elrontottunk egy nagy fejlesztést, ami a bajnokság második felére nagy különbséget okozott.”

„Alapvetően ez az oka annak, hogy július végén leálltunk az idei autó fejlesztésével, most pedig megpróbáljuk maximalizálni a rendelkezésünkre álló teljesítményt.”

Alonso idén eddig tízszer állhatott dobogóra, Domenicali szerint pedig ez tökéletesen bizonyítja, hogy idei versenygépük alapvetően nem egy rossz konstrukció.

„Ha megnézünk bizonyos pályákat, ahol a kipufogóak nincs olyan nagy hatása, úgy fogalmaznék, hogy az autónk versenyképes – bizonyos feltételek mellett nagyon is.”

„Emiatt pedig reménykedem és bízom abban, hogy jó kilátásaink vannak a jövő évre, hiszen – mint azt nyilvánvalóan tudják – elég világos a helyzet a kipufogókat illetően 2012-re vonatkozóan. Megpróbáljuk maximalizálni mindazt, amink idén volt, és remélhetőleg készen állunk majd a következő szezon kezdetére.”

A Ferrarinál ezzel együtt nem ringatják magukat illúziókba, hiszen tudják: ahhoz, hogy világbajnokok legyenek, le kell győzniük legfőbb riválisaikat, akik szintén nem fognak pihenni majd a téli felkészülés során.

„Tisztelem riválisainkat, mivel nagyon erősek” – magyarázta Domenicali.

„Muszáj maximalizálnunk a munkát, aztán majd az első ausztráliai edzésen, illetve az időmérőn kiderül, hol is állunk.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!