A Ferrari továbbra sem érti, miért ilyen következetlen versenyautója - F1VILÁG.HU

A Ferrari továbbra sem érti, miért ilyen következetlen versenyautója

A múlt hétvégi Spanyol Nagydíjon bebizonyosodott, továbbra is a következetesség jelenti a Ferrari idei Forma-1-es versenyautójának legfőbb problémáját, melyre az olasz csapat a fejlesztések révén próbál megoldást találni.

Carlos Sainz a 2. helyről vághatott neki hazai versenyének, a futamot azonban végül csak az 5. pozícióban fejezte be. Csapattársa, Charles Leclerc az időmérős problémák után a bokszból vágott neki a versenynek, ám képtelen volt beverekedni magát a pontszerzők közé, csak 11. lett Barcelonában. A Ferrari versenyzői a futam után újfent az autó kiszámíthatatlanságára panaszkodtak, Fred Vasseur csapatfőnök pedig részletesen beszélt az istálló problémáiról.

„Úgy gondolom, a fő probléma jelenleg nem a potenciál a kör során, vagy az ilyen, esetleg olyan típusú kanyar. A fő probléma a következetesség” – mondta a szakember. „Charles autójának egyensúlya például az első etapban sehol sem volt, az utolsóban pedig ugyanazzal a keverékkel nagyjából rendben volt.”

„Carlos tisztességes első etapot és egy jó utolsót teljesített, de a középsőben 15-20 másodpercet veszített az ellenfelekkel szemben. Ezt nagyon nehéz megérteni és orvosolni, mert nem mindig ugyanaz a helyzet, nem mindig ugyanaz a probléma.”

Vasseur azt mondja, nem a gumik degradációja okozta a kiszámíthatatlanságot.

„Kétlem, hogy a gumi degradációja miatt volt. Ha jobban nyomjuk, akkor lehet szó degradációról. De nem ez a fő probléma. Carlos az utolsó pár körben képes volt tisztességes tempót autózni. Ez azt jelenti, hogy nem a gumik miatt veszítünk. Charles pedig az első körtől kezdve panaszkodott az egyensúlyra az első etapban – az első körtől az utolsóig.”

A Ferrari-főnök szerint az sem igaz, hogy a Ferrari autója érzékenyebben reagál a turbulens levegőre, ha valaki mögött kell autózni.

„Való igaz, hogy az időmérőn tiszta pályán autózunk, a versenyeken pedig nem. Ez is egy opció lehet, de ha megnézzük Carlos második etapját, ő tiszta pályán haladt, mégis egy katasztrófa volt…”

Az olasz istállónál természetesen kőkeményen dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak, a csapatfőnök pedig azt reméli, a fejlesztésekkel sikerül kiküszöbölni a csordát.

„Talán egy kicsit a következetesség irányába fordíthatjuk a fejlesztéseket, hogy legyen valamink, amit könnyebb vezetni. Olyan irány ez, melybe elindultuk az elmúlt pár hónapban, vagy hétben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!