A Ferrarinak gyanús a Red Bull, Binottót meglepné az, amit a riválisról hallani - F1VILÁG.HU

A Ferrarinak gyanús a Red Bull, Binottót meglepné az, amit a riválisról hallani

Nagyon meglepné a Ferrari csapatát, ha a Red Bull képes lett volna egy könnyebb kasztnit bevetni a 2022-es idény közben, Mattia Binotto szerint ugyanis az idei évre vonatkozó financiális előírások egész egyszerűen nem adnak teret erre.

2022-ben új generációs versenyautók debütáltak a Forma-1-ben, melyek súlya jelentősen megnövekedett a korábbi versenyautókhoz képest. Üzemanyag nélkül az idei autók minimumsúlya 798 kg-ban van meghatározva, a legtöbb csapat azonban küszködik azzal, hogy ezen minimumsúly közelébe kerüljön – magyarán, az F1-es autók többsége jelenleg túlsúlyos a mezőnyben.

A Red Bullnál az elmúlt hónapokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy ezen változtassanak, és a hírek szerint sikerült is jelentős előrelépéseket tenni. Sőt, az energiaital-gyárosok állítólag egy vadonatúj vázat fejlesztettek, ami olyannyira eltér az eddig használt megoldástól, hogy azt újra homologizáltatni kellett, tehát újra teljesítenie kellett a csapatnak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelező töréstesztjeit. Ez viszont óriási költségekkel jár, legalább 2 millió dolláros kiadással, ami igencsak luxusnak számít annak ismeretében, hogy az F1-es csapatok éves költségvetését egységesen korlátozza az FIA.

A Ferrarinál éppen ezért nehezen hiszik el, hogy a Red Bull ilyen lépésre szánta rá magát – Mattia Binotto szerint azonban elismerte, a financiális előírások betarttatása „mindig aggodalomra ad okot”.

„Most itt vannak a technikai szabályok, a sportszakmai regulák, illetve a financiális előírások, amik különbséget jelenthetnek a csapatok között az értelmezésük és kiaknázásuk szempontjából” – magyarázta a szakember. „Tudjuk, hogy erős FIA-ra van szükség ahhoz, hogy erre megfelelően odafigyeljen, máskülönben a szabályok önmaguktól nem fairek és igazságosak.”

„Nem tudom megítélni a Red Bull esetét a könnyebb kasztnival, hiszen, ahogy önök is mondták, talán nem így van. Mi Ferrariként biztosan nem lennénk képesek bevetni egy ultrakönnyű kasztnit, vagy másféle stratégiát alkalmazni a szezon során – egyszerűen a költségplafon miatt. Nagyon meg lennék lepve, ha más csapat képes lenne rá.”

Binotto a spái verseny után elárulta, „óriási kérdőjelek vannak” a pénzügyi előírásokkal kapcsolatban, azok ugyanis jelenleg még „nagyon nyersek”.

„Azon emberek száma az FIA-nál, akik felügyelik a dolgokat, nagyon csekély, ezen pedig változtatni kell a jövőben. Az ugyanis nagyon rossz lenne, ha a bajnokságot a financiális előírások, nem pedig a technikai -és sportszakmai szabályok diktálnák.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!