Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

A Ferrarinak nincs szerződése a jövő évre

A Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali elmondta, hogy bár valóban volt szerződésük a jövő évre, az már régen nincs érvényben, így akár már az idei szezon végén elhagyhatják a Forma-1-et, ha a szövetség nem tesz eleget kéréseiknek.

A Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali elmondta, hogy bár valóban volt szerződésük a jövő évre, az már régen nincs érvényben, így akár már az idei szezon végén elhagyhatják a Forma-1-et, ha a szövetség nem tesz eleget kéréseiknek.

Az elmúlt héten felreppent a hír, miszerint komoly bajba kerülhet a Ferrari, mert hiába adta be feltételesen a nevezését a jövő évre, még 2005-ben az FIA-val kötött titkos szerződése miatt, bármi is történjék, kénytelen lesz indulni 2010-ben.

A FOM elnöke, Bernie Ecclestone is így gondolja ezt, és már az elmúlt versenyen azzal fenyegette az olasz alakulatot, hogy amennyiben felrúgja 2012 végéig szóló szerződését, vissza kell fizetnie a jogdíjakból befolyt összeg rá eső részét, ami nem kevés pénz.

A Ferrari csapatfőnöke azonban nem aggódik emiatt, és biztos abban, hogy az olaszoknak nem kell szakítaniuk a csapatok szövetségével, ugyanis elmondása szerint az akkor kötött szerződésük már nincs érvényben, miután az abban foglalt felétetek és kikötések nem teljesültek.

“Valóban volt egy egyezségünk az FIA-val, de azt éreztük, hogy az abban foglalt kötelezettségek nem teljesültek, tehát szerződésszegés történt, így az egyezség már nem érvényes” – mondta Domenicali a Török Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján.

“A többi résztvevővel együtt adtuk be nevezésünket a következő idényre, olyan feltételekkel, melyek tiszteletben tartását fontosnak tartjuk az F1 jövőjére nézve.”

“Ha szabad megragadnom az alkalmat, elmondanám, hogy szerintem nagyon fontos, hogy konstruktívak legyünk jelen helyzetben. Egyikünk sem akar harcba szállni a másikkal. Fontos, hogy megoldást találjunk.”

“Már hatvan éve a Forma-1-ben vagyunk. Felelősséggel álltunk hozzá a dolgokhoz, hogy bizonyosságot szerezzünk arról, hogy a Forma-1 megtartja értékeit, és éppen ezért is érezzük fontosnak a nevezésünk mellé csatolt feltételek elfogadását. Ez a hozzáállás, amit képviselünk az FOTA tagjaival együtt.”

Domenicali azt is elmondta, hogy a szövetségnek rá kellene jönnie, hogy a FOTA már eddig is rengeteget tett a költségek kordában tartása érdekében, pedig senki nem kérte arra őket, hogy intézkedjenek, és igazából nem is az ő feladatuk lett volna lépni ez ügyben.

“Nem szabad alábecsülni azt, hogy a FOTA már eddig is rengeteg költségcsökkentő intézkedést vezetett be az idei évben, anélkül, hogy arra bárki is megkért volna minket, de mindnyájan tudjuk, hogy milyen a jelenlegi gazdasági helyzet” – mondta a csapatfőnök.

“Azonban a stabilitás, a kormányzás, a szabályok, és azok megváltoztatásának menete a legfontosabb pontok a Forma-1 jövője szempontjából. Közösen azon vagyunk, hogy egy megoldást találjunk arra, miként lehetne továbblépni, ugyanis a jelenlegi állapot nem jó a Forma-1-nek.”

A csapatok egyébként csak abban az esetben indulnak a jövő évben, ha június 12-ig aláírásra kerül az új Concorde Egyezmény – amely biztosítaná az átlátható kormányzást –, és a 2009-es szabályok egy általuk is jóváhagyott verziója kerül bevezetésre 2010-ben, mellyel mindenkire azonos szabályok vonatkoznának.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!