A Ferrarinál minden adott a bajnoki címhez

Az olaszok abban bíznak, a kiábrándító 2011-es bajnoki évadot követő strukturális átszervezéseknek köszönhetően idén képesek lesznek harcba szállni legfőbb riválisaikkal.A Ferrarinál abban bíznak, a kiábrándító 2011-es bajnoki évadot követő strukturális átszervezéseknek köszönhetően idén képesek lesznek harcba szállni legfőbb riválisaikkal, a McLarennel és a Red Bull Racinggel.

Az olasz istálló harmadikként zárta a tavalyi évadot, mindössze egy győzelmet aratva: Fernando Alonso a júliusi Brit Nagydíjon tudott diadalmaskodni Silverstone-ban. A Scuderia számára korán nyilvánvalóvá vált, az F150 Italia kódnevet viselő versenygép túl konzervatív tervezés, ami miatt egész egyszerűen nem tudja felvenni a versenyt riválisaival, de legfőképp a Red Bull RB7-esével.

A Ferrari számára a legnagyobb problémát a Pirelli abroncsok üzemi hőmérsékletre hevítése okozta, ráadásul a szélcsatorna szezon eleji hibás kalibrálása is közrejátszott Alonso és csapattársa, Felipe Massa gyengélkedésében.

A maranellói gárda csapatfőnöke, Stefano Domenicali biztos benne, a belső szerkezeti átalakításoknak – melyek magukban foglalják Pat Fry technikai igazgatóvá kinevezését is – hála sok problémára sikerült megoldást találniuk, így 2012-ben muszáj lesz eredményeket felmutatniuk.

„Amikor az első verseny időmérőjén ránézünk a stopperre, tudni fogjuk a választ, de vannak dolgok, melyek miatt optimista vagyok arra vonatkozóan, hogy jó munkát végzünk” – fogalmazott a szakember.

„Igyekszünk előretekinteni, és szerkezeti változtatásokat eszközölni annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, felkészültebbek leszünk az ötletek, a csapatmunka, a szélcsatornában és a szimulátorban elvégzett munka tekintetében. Emiatt vagyok optimista.”

„Tudjuk, hogy mindig az első verseny első időmérőjének eredményeit fürkészve tudjuk először összehasonlítani magunkat versenytársainkkal. Viszont a megfelelő irányba haladunk.”

Az Autosport című brit szaklapnak nyilatkozva az istálló technikai igazgatója, Pat Fry – aki Aldo Costát váltotta ebben a pozícióban – elmondta, egyre pontosabb adatokat sikerül kapniuk a szélcsatornában, ami mindenképp bizakodásra ad okot.

„Tökéletes korreláció soha sem lesz a szélcsatornával, ez egy folyamatosan változó dolog” – magyarázta Fry. „Viszont sokat tanultunk és folyamatosan fejlődünk. Egyre jobbak vagyunk.”

„Még a pályatesztek során is szükség van a szélcsatornás összehasonlításokra. Amint lehetőségünk van használni a matematikai modellezést arra, hogy analizáljuk az autót, és gyorsabban ki tudjuk deríteni, mitől leszünk gyorsabbak, jobb döntéseket tudunk hozni.”

A szakember ígéretet tett arra, a 2012-es versenygép jóval agresszívebb tervezés eredménye lesz majd, hiszen tudják, tavaly a legnagyobb problémát az okozta, hogy nem mertek kockázatot vállalni az autó megálmodásakor.

„A mérnökcsoport sokkal kreatívabb lesz. Sokkal jobban dolgoznak. Az aerodinamikai részleg sokkal kreatívabb, ezt pedig nagyon jó látni.”

A csapatot irányító Domenicali egyébként úgy véli, a szabályok következetességének köszönhetően a Ferrarinak könnyebb lesz felállni a padlóról. Mint ismert, az egyetlen komoly változás, hogy idén már nem lehet aerodinamikai hatékonyság növelésére használni a kipufogógázokat: a maranellói gárda számára ez igencsak jó hír, hiszen tavaly nem sikerült kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket, amikor pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy verseny erejéig – a Brit Nagydíjon – betiltotta azt, Alonso nyerni tudott.

A Ferrarival ellentétben viszont a Red Bull és a McLaren mondhatni tökélyre fejlesztette a trükkös megoldást.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szintén bízik abban, jó úton haladnak ahhoz, hogy 2012-ben újra felüljenek a királykategória trónjára.

„Versenyképes autót akarunk” – magyarázta az olaszok vezére. „Azt hiszem, Domenicali remek fejlődést ért el a Ferrari szerkezetét tekintve anélkül, hogy forradalmi átalakulást hajtott volna végre.”

„Most megvannak a megfelelő szakemberek, akik választ adhatnak Domenicalinak: Luca Marmorini a motorokért felel. A Ferrarinál született gyakorlatilag, aztán elment a Toyotához, majd nyolc évnyi tapasztalatszerzés után visszatért. Aztán ott van Pat Fry, aki nagyon jól dolgozik. Olyan területeken sikerül javítania, melyeken a Ferrarinak kevesebb tapasztalata volt.”

„Nem akarok forradalmi átalakulást, de szeretném, ha évről-évre, lépésről-lépésre fejlődnénk.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!