A Ferrarinál nincs remény azzal kapcsolatban, hogy a pálya miatt küszködtek hétvégén - F1VILÁG.HU

A Ferrarinál nincs remény azzal kapcsolatban, hogy a pálya miatt küszködtek hétvégén

HIRDETÉS
Sok munka vár a Ferrari Forma-1-es csapatára, hogy megértse, a múlt hétvégi Belga Nagydíjon miért voltak sokkal lassabbak a Red Bullnál. Mattia Binotto csapatfőnök nem gondolja, hogy a pálya karakterisztikája miatt alakult így, az viszont igaz, hogy a lemaradásukat felnagyította a 7 km-es belga aszfaltcsík.
GP BELGIO F1/2022 - DOMENICA 28/08/2022
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc

Már a pénteki szabadedzésektől kezdve látszott, a Red Bull abszolút lépéselőnyben van a Ferrarival szemben Spa-Francorchamps-ban, arra azonban talán senki sem számított, hogy az időmérő edzésen Max Verstappen 6 tizedmásodperccel lesz gyorsabb az előkelőbb helyen végző Ferrari-pilótánál, Carlos Sainznál. Mivel a holland versenyző autójában motort cseréltek, csak a 14. helyről kezdhette meg a vasárnapi futamot, ám ellentmondást nem tűrő teljesítményt nyújtva dominált, és simán nyert.

Eközben a Ferrarinak be kellett érnie egy 3. és egy 6. hellyel: Carlos Sainz a másik Red Bull-lal szemben is alulmaradt, míg a szintén a mezőny második feléből rajtoló Charles Leclerc nehézségekkel küszködött, ráadásul a leintés után időbüntetést is kapott.

Arra a kérdésre, hogy mennyire bíznak abban, hogy a most látott teljesítmény egyszerűen a pálya adottságai miatt volt ennyire gyenge a Red Bullhoz képest, Binotto úgy válaszolt: „Kétlem, hogy bármekkora reményünk is van ezzel kapcsolatban.”

„Valós volt a különbség köztünk és a Red Bull között ezen a hétvégén. Ha visszaemlékszünk, szerintem már Magyarországon is egy kicsit gyorsabbak voltak, ami egy más karakterisztikájú pálya, nagy leszorítóerőt igénylő” – magyarázta Binotto. „Szóval összességében a Red Bull egy gyorsabb autó a miénkhez képest, ha az összhatékonyságot nézzük. Sápában ugyanis hatékonyságra van szükség az aerodinamika és az erőforrás tekintetében.”

„Emellett viszont nagy mértékben jelen volt a gumidegradáció is, amit meg kell vizsgálnunk. Ők erősebbek voltak ezen a téren is. Szóval kétlem, hogy ez egy kivételes alkalom volt. Gyorsabbak nálunk annál, mint amiben reménykedem.”

A hétvégi vereség nagy csapást jelentett a Ferrarinak a pontversenyben is: Charles Leclerc visszacsúszott az összetett 3. helyére, és 98 ponttal van lemaradva az éllovas Verstappentől, míg a Ferrari hátránya 118 pontra nőtt a Red Bullhoz képest. Mattia Binotto azt mondja, reményeik szerint a következő versenyeken közelebb lesznek majd a Red Bullhoz, de fontos, hogy megértsék a hétvégén tapasztalt problémákat.

„Az a lemaradás, amit vasárnap láttunk, nem az, mint amivel a következő versenyeken találkozni fogunk. Azt gondolom, Spa mindig felnagyítja a különbségeket, mivel ez egy hosszú pálya, és ha van egy kis előnyöd a hatékonyságot tekintve, az felnagyítódik, és nagyon nyilvánvalóvá válik egy ilyen pályán.”

„Szóval igen, reméljük, hogy a következő versenyeken közelebb leszünk. Viszont még mindig azt gondolom, hogy valamivel gyorsabb autójuk van. De a gumidegradáció szerinte szintén hatással volt a mostani teljesítményre. Meg kell értenünk a dolgot, és amilyen hamar csak lehet, meg is kell oldanunk, mert nagyon fontos lesz a következő versenyeken is.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!