Friss hírek

A flexi-szárny okozta a Vettel-Button balesetet?

A belső kamerás videofelvételek tanúsága szerint nem kizárt, hogy a hajlékony első szárny okozta Sebastian Vettel és Jenson Button balesetét a hétvégi Belga Nagydíjon.


A belső kamerás videofelvételek tanúsága szerint nem kizárt, hogy a hajlékony első szárny okozta Sebastian Vettel és Jenson Button balesetét a hétvégi Belga Nagydíjon.

Bár először mindenki azt gondolta, hogy a Red Bull Racing német pilótája nem az időjárási körülményeknek megfelelően vezetett, és gondolnia kellett volna arra, hogy a szemerkélő esőben csúszós a burkolat, egyesek úgy vélik, a flexi-szárny is közrejátszott abban, hogy megindult az RB6 hátulja.

Hirdetés
 

A belső kamerás felvételen ugyanis jól látszik, hogy az első szárny véglapjai igen érdekesen mozognak.

A szárny egyik vége (baloldala), amely előtt szabad a levegő, sokkal lejjebb van, mint a másik, amire nem érkezik olyan nagymennyiségű és gyors levegő, mivel az Button szélárnyékában van.

Amint irányt próbál váltani Vettel, a körülmények megváltoznak, a szárny baloldala kisebb, míg a jobboldala nagyobb terhelést kap a légáramlatok miatt, ami így az ellenkező irányba mozdul el, mellyel instabil lesz az autó, és nehezebb irányban tartani.


Az ITV egykori kommentátora, a szakmai berkekben elismert brit újságíró, James Allen saját blogján azt írja, hogy az általa meghallgatott mérnökök egyetértenek abban, hogy a szárny ilyen szintű mozgása nem segíti az autó egyensúlyát, és bár nem biztos, hogy csak ezért veszítette el autója felett az uralmát Vettel, az egyértelmű, hogy ez nem segített.

Amennyiben az FIA szakemberei úgy ítélik meg, hogy a flexi-szárnynak bármi köze lehetett a hétvégi balesethez, nem kizárt, hogy tovább módosítanak az első szárnyak hajlékonyságát vizsgáló teszteken, és a jövőben egy aszimmetrikus terhelési tesztet is bevezethetnek.

Felmerül továbbá a gyanú, hogy Mark Webber balesetéhez is köze volt a hajlékony szárnynak Valenciában, illetve Vettel és Webber balesetében is közrejátszott a flexi-szárny Isztambulban, hiszen akkor is hasonlóak voltak a körülmények.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!