Friss hírek

Elegük lett: Az F1-es csapatok összefogtak az FIA és a Ferrari ellen!

Szerdán 11 órakor hét Forma-1-es istálló is hivatalos közleményt adott ki, melyben arról számoltak be, felháborítónak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Ferrari „bizalmas” megállapodását az olasz istálló tavalyi erőforrásával kapcsolatban.

Ahogyan arról az F1VILÁG.HU is beszámolt, az FIA múlt pénteken sajtóközleményben jelentette be, hogy „bizalmas” megállapodást kötött a Ferrari Forma-1-es csapatával. A szövetség részletekre nem tért ki, mindössze annyit árult el a kiadott kommünikében, hogy lezárta az olaszok 2019-es, gyanúsnak vélt motorjának vizsgálatát, és megállapodott a Scuderiával.

Mivel ennél több nem derült ki az üggyel kapcsolatban, természetesen rögtön megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy miről is lehet szó: az egyik legnépszerűbb teória az, hogy az FIA szabálytalanság jeleire bukkant a Ferrari V6-os erőforrásában, ám mivel nem voltak döntő bizonyítékai, vagy esetleg a maranellóiak a kiskapukat kihasználva, a szabályok megkerülésével jutottak előnybe, büntetést nem tudott kilátásba helyezni.

Felmerült az is, hogy az FIA valóban szabálytalannak találta a Ferrari motorját, a pénteken kiadott közleményben említett közös kutatási projektek pedig valójában azt jelentik, hogy burkolt pénzbüntetést kapott az istálló – a kiadott közlemény szövegezésével pedig valójában a komolyabb botrányt szerette volna elkerülni a testület.

AZ ÜGY FELDÜHÍTETTE A TÖBBI CSAPATOT

A Ferrari és az FIA paktuma természetesen felbőszítette a riválisokat is, akiket az különösen bosszant, ahogy a szövetség az ügyet kezelte és kommunikálta feléjük. Szerintük az sem véletlen, hogy az FIA szándékosan az utolsó tesztnap végén adta ki közleményét, hogy az újságírók Barcelonában még véletlenül se kérdezhessenek a témában.

Szerdán ezért 7 csapat, a Mercedes, a McLaren, a Racing Point, a Red Bull, a Renault, az AlphaTauri és a Williams hivatalosan is szót emelt az FIA és a Ferrari „paktuma” ellen. A csapatok azt szeretnék, ha a szövetség minden részletet nyilvánosságra hozna az üggyel kapcsolatban.

„Minket, alulírott csapatokat meglepett és sokkolt az FIA pénteki közleménye a Ferrari V6-os erőforrásának vizsgálatával kapcsolatban” – áll a kiadott kommünikében.

„Egy nemzetközi sportág szabályhozójának az a felelőssége, hogy a kormányzás legmagasabb sztenderdjeinek megfelelően tevékenykedjen, becsületesen és átláthatóan.”

„A más csapatok által benyújtott kérések után elvégzett, hónapokig tartó vizsgálat után határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az FIA bizalmas megállapodást kössön a Ferrarival a kérdésben. Ezért ezúton nyilvánosan kifejezzük közös elkötelezettségünket amellett, hogy az ügyet teljesen és megfelelő módon nyilvánosságra hozzák, és hogy a sportág valamennyi résztvevőjét méltányosan és egyenlő módon kezeljék. Tesszük ezt a Forma-1 rajongói, résztvevői és részvényesei nevében.”

„Emellett fenntartjuk jogorvoslathoz való jogunkat az FIA megfelelő eljárásain belül, valamint az illetékes bíróságok előtt.”

A petíciót csak a Ferrari két partnercsapata, a Haas és az Alfa Romeo nem írta alá.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!