Friss hírek

A GP3 fekszik a legjobban a magyar tehetségnek

Kiss Pál Tamás, a HELL Racing Team versenyzője egy újabb lépcsőfokon van túl a Forma-1 felé vezető úton.


Kiss Pál Tamás, a HELL Racing Team versenyzője egy újabb lépcsőfokon van túl a Forma-1 felé vezető úton.

A tehetséges pilóta az elmúlt hetekben a GP3-as sorozat autóit tesztelhette két alkalommal, ezen a héten pedig Forma-3-as gépek kipróbálására volt lehetősége a franciaországi Nogaro-ban.

Hirdetés
 

A magyar fiút meghívó ART GP vezetői elégedettek voltak Tamás teljesítményével, ám a tehetséges pilóta nem titkolja, ha ő dönthetne, akkor a GP3 mellett tenné le a voksát.

Amikor az idei Brit Forma Renault sorozatban a harmadik helyen végzett Kiss Pál Tamás, már lehetett sejteni, hogy a magasabb géposztályok csapatai is felfigyeltek a tehetségére.

Korábban már két alkalommal is tesztelhetett GP3-as autókat, majd a héten az ART GP meghívására két napig száguldhatott a Forma-3-as mezőny franciaországi tesztjein.

Tamás szerint az utóbbi kategória autóiban sokkal többet kell ugyan dolgozni, ám a kisebb tapadás, illetve a kisebb G erőhatás miatt kevésbé fárasztó, mint a GP3-as gépekkel való gyakorlás.

Miként kerültél ki a franciaországi Nogaro-ba, a Forma-3-as tesztre?
Kiss Pál Tamás: – A kategória csúcscsapatának számító ART GP hívott meg erre a két napra. Örömmel vállaltam a tesztet, amit az idei eredményeim alapján érdemeltem ki.

Milyen tapasztalatokat szereztél ez alatt a két nap alatt?
Kiss Pál Tamás: – Sikerült hamar megszoknom az F3-as autót, és egész jó időket értem el. Az első nap mindkétszer a harmadik, míg tegnap délelőtt a második, délután pedig ismét a harmadik lettem. Viszont egyértelmű lett a számomra, hogy ebben a kategóriában sokkal hamarabb kopnak a gumik, és 4-6 gyors kör után rohamosan romlanak a köridők, össze-vissza csúszkál a kocsi, amit nagyon nehéz a pályán tartani.

Hányan vettek részt a gyakorlásokon?
Kiss Pál Tamás: – Összesen nyolc F3-as autó vett részt a gyakorláson, és az is tény, hogy a mostani teszteken a széria menői nem is voltak jelen.

Hogyan értékelték a munkádat a meghívóid?
Kiss Pál Tamás: – Nagyon szűkszavúan értékelték a munkámat, és nagyon kevés információt adtak az eredményekről. Mindenesetre annyit elárultak, hogy elégedettek voltak a teljesítményemmel.

Most már a GP3 és a Forma3 autóit is tesztelhetted. Milyen tapasztalatokat szereztél a két kategóriáról, amelyek a Forma-1 előszobáinak számítanak?
Kiss Pál Tamás: – A GP3 teljesen más kategória. Egy fiatal sorozat, fiatal technikával, 2.0-es turbómotorokkal, amely az olyan, új Renault-s kategóriából érkezőknek, mint én vagyok, sokkal jobban fekszik. Az F3-as autóban jóval többet kell dolgozni, de a tapadás nem olyan nagy, illetve a kisebb erőhatás miatt kevésbé megterhelő vezetni, mint a GP-3-as gépeket. Ahogy mindkét kategóriának megvannak az előnyei, úgy a hátrányai is.

Hogyan tovább? Lesznek még tesztek idén?
Kiss Pál Tamás: – A tervezett gyakorlásoknak vége, most az egyetemen a szellemi tesztek ideje jött el.

Közelebb kerültél a megoldáshoz, hogy melyik kategóriában folytatod tovább?
Kiss Pál Tamás: – Több kategóriából több megkeresést kaptam, érdeklődnek különböző csapatok a jövőm felől. Egyelőre még nem döntöttünk, hiszen minden lehetőséget át kell tekintenünk. Mivel a versenyzésnek anyagi vonzatai is vannak, így a szponzoraimon is sok múlik, hogy hol folytathatom jövőre. Ha csak rajtam múlna, én a GP3-at választanám.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!