A Haas már most lemondott a 2021-es szezonról - F1VILÁG.HU

A Haas már most lemondott a 2021-es szezonról

Szinte teljes mértékben a 2022-es versenyautó fejlesztésére fókuszál a Haas Forma-1-es csapata – az amerikai istálló úgy döntött, az első bahreini teszt után semmiféle fejlesztést nem tesz fel 2021-es betontorpedójára.

A Haas csapata a 9. helyen zárta a konstruktőri bajnokságot 2020-ban, a Forma-1-es istállókra pedig idén nagy kihívások várnak, hiszen a már bevezetett költségplafon mellett kell fejleszteniük 2022-es autóikat, ráadásul jelentősen korlátozták az aerodinamikai tesztlehetőségeket is.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner elárulta: úgy döntöttek, nem sok energiát fektetnek a 2021-es, VF21-es modell fejlesztésébe mostantól, ehelyett a 2022-es modellre összpontosítanak. A csapat pontosan tudja, ezzel azt kockáztatja, hogy jó eséllyel utolsóként zárja az idei bajnokságot.

 

„Igen, megvan ez a kockázat, de együtt kell élnünk vele” – mondta a csapatfőnök a Motorsport.com című internetes portálnak.

„A teljes képet kell szem előtt tartanunk közép- és hosszútávon, nem pedig rövidtávra kell fókuszálnunk. Ha így tennénk, akkor 2022-ben azt mondanánk, ’Miért nem dolgoztunk a 2022-es autón?’ Mert így nem tudunk felzárkózni…’.”

„Az aerodinamikai megszorítások mellett nagyon nehéz felzárkózni, és itt a költségplafon is. Szóval amennyit csak lehet, annyi energiát áldozunk az autó elejére.”

Steiner azt mondja, felkészültek arra, hogy nehéz év vár rájuk: „Nagy kihívást jelent majd az idei szezon, ezt tudjuk. Felkészültünk rá. Minden tőlünk telhetőt megteszünk idén, háttérbe helyezzük a rövidtávú dolgokat annak érdekében, hogy közép- és hosszútávon előnybe kerüljünk. Ez a tervünk jelenleg.”

A csapatfőnök hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a 2021-es idényben a lehető legjobban felkészítsék versenyzőiket, Mick Schumachert és Nikita Mazepint.

„Kárminimalizálás, próbáljuk a legjobbat nyújtani. Számomra a siker az lenne, ha két versenyzőnket év végéig fel tudnánk készíteni a jövőre. Hogy 2022-ben már ne legyenek olyan gondjaink, hogy azt kelljen mondanunk, újonc pilótáink vannak, akiknek még tanulniuk kell.”

„Egy évig tanulni fognak, és szerintem ez egy remek lehetőség, mert a nyomás nem lesz akkora, mint akkor, ha esetleg jó autónk lenne. Szóval szerintem a céljaink reálisak. A tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk. Remélhetőleg szerezhetünk néhány pontot addig. De nehéz lesz – erre fel vagyunk készülve.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!