A Haas tulajdonosa elárulta, miért rúgta ki Günther Steinert - F1VILÁG.HU

A Haas tulajdonosa elárulta, miért rúgta ki Günther Steinert

HIRDETÉS
A Haas Forma-1-es csapatának tulajdonosa, Gene Haas elárulta, miért döntött úgy, hogy meneszti az F1-es istálló éléről Günther Steinert.
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 19: Gene Haas, Owner and Founder, Haas F1 in the garage during the Barcelona February testing I at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 19, 2020 in Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Szerdán este bombaként robbant a hír, Steiner nyolc szezon után távozik az amerikai versenyistállótól, helyét pedig a csapatnál szintén az első naptól kezdve dolgozó Ayao Komatsu veszi át. Most megszólalt a csapat tulajdonosa, Gene Haas is, aki elárulta, milyen okok álltak az olasz szakember menesztése mögött.

„A teljesítményen múlt. Túl vagyunk a nyolcadik évünkön, 160 versenyen, és soha nem álltunk dobogón. Az elmúlt pár évben a 10. vagy 9. helyen végeztünk” — mondta a csapattulajdonos a Forma-1 hivatalos weboldalának adott exkluzív interjúban. „Nem azért ülök itt, hogy azt mondjam, ez Günther hibája, vagy ilyesmi. De úgy tűnik, ez volt a megfelelő alkalom arra, hogy változtassunk, és kipróbáljunk egy másik irányt, mert nem úgy tűnik, hogyha folytatjuk, amit eddig csináltunk, az működni fog.”

Haas elárulta, nem volt könnyű a szakítás, ugyanakkor nem hajlandó elfogadni azt, hogy csapata utolsóként végez az F1-es bajnokságban.

„Nehéz döntés volt, kedvelem Günthert, igazán kedves fickó, egy nagyon jó személyiség” — fogalmazott. „Keményen alakult az év végén. És nem értem — tényleg nem. Hogy mi ment félre, azt Günthertől kell megkérdezni. Végső soron a teljesítményről szól ez. Nem akarok 10. lenni többé.”

„Megnéztük házon belül, ki a legtapasztaltabb. Ayao az első naptól kezdve ott van a csapatnál, kívül-belül ismeri. Leginkább az érdekel, hogy amikor elmegyünk Bahreinbe, egy olyan autóval kell előállnunk, mely készen áll. Meglátjuk, hogy előnyökkel jár-e az, hogy egy vezetői típussal és mérnöki megközelítéssel folytatjuk.”

„Azt gondolom, Günther hozzáállása inkább volt emberibb típusú — abban, ahogy interakcióba lépett emberekkel. Nagyon jó volt ebben. Ayao nagyon technikai ember, statisztikák alapján nézi a dolgokat — hogy ez az, amiben rosszak vagyunk, és hogyan tudnánk jobbak lenni. Ez egy másfajta megközelítés. Valamit tényleg másképp kell csinálnunk, mert nem igazán csináltuk ezt jól. Ahogy mondtam, nyolc éve vagyunk itt, és tökutolsók vagyunk. Ennél többet nem tudok mondani.”

Az üzletember leszögezte, az meg sem fordult a fejében, hogy hátat fordít a Forma-1-nek a sikertelen évek után.

„Nem azért jöttem az F1-be, hogy eladjam a csapatot. Azért, mert versenyezni akartam. Günther perspektívája ugyanez volt. Nem kiárusítani akarunk, hanem versenyezni — és versenyképesek akarunk lenni. Ha megnézünk bármely más csapatot, láthatjuk, hogy nekik is volt sok jó és sok rossz évük. Amíg túlélsz, mindig jön egy újabb év a bizonyításra. Ez most egy komoly változás. Günther elvesztése arra kényszeríti majd a csapatot, hogy más aspektusokra fókuszáljon. És remélhetőleg jobban jövünk ki belőle.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!