A Haas „ügyet” akar csinálni „egyértelmű bizonyítékok” birtokában - F1VILÁG.HU

A Haas „ügyet” akar csinálni „egyértelmű bizonyítékok” birtokában

A Haas Forma-1-es csapatának "egyértelmű bizonyítéka" van arra, hogy a bő két héttel ezelpőtti Amerikai Nagydíjon több versenyző is megszegte a szabályokat azzal, hogy kiszélesítette az austini pályát, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban nem szankcionálta ezeket az eseteket.

Ahogyan arról az F1Világ is beszámolt hétfőn, a Haas csapata hivatalosan is az Amerikai Nagydíjon történtek felülvizsgálatát kérte, miután egyértelmű bizonyítékok kerültek elő azzal kapcsolatban, hogy többen is szabályt szegtek. Az FIA által közzétett hivatalos dokumentum szerint a Haas főleg Alex Albonra hivatkozik ebben a kérdésben, aki az austini pálya 6-os kanyarjában szeghetett büntetlenül szabályt, ám feltehetően Sergio Perezről, Lance Stroll-ról és Logan Sargeant-ről is vannak perdöntő felvételei az istállónak, hiszen a Red Bull és az Aston Martin képviselőit is beidézték a szerdai meghallgatásra.

“Ez csak egy felülvizsgálat. Van egy szabály. És ha a versenybíróknak nem állt rendelkezésükre az információ, akkor nyilván nem is tudtak intézkedni. Teljes mértékben megértem ezt” – mondta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Motorsport.com című internetes lapnak. “De most rendelkezésre áll az információ, és meglátjuk, mit lép az FIA. Azt gondolom, intézkedniük kell, máskülönben hozunk szabályokat, de aztán nem csinálunk semmit. Nekem ez a véleményem.”

“Rendebn van, teljes mértékben tiszteletben tartom azt, hogyha nem látták a felvételeket, hogyan tudnák ezt a szabályt alkalmazni? Most viszont egyértelmű bizonyítékunk van. Egyszerűen csak szeretnénk felhozni ezt az ügyet, mert különben változtatnunk kell a szabályokon. Én sem vagyok oda a pályahatárokért, hogy őszinte legyek. Én vagyok az utolsó, aki szeretne büntetéseket a pályahatárok miatt. De ha van egy szabály, akkor sportágként tiszteletben kell azt tartani, ez inkább elvi kérdés, mintsem, hogy a büntetésről van szó.”

Steiner beszélt arról is, arra nem számítanak, hogy változni fog az austini verseny végeredménye, csupán szeretnék felhívni a figyelmet egy problémára, mégpedig arra, hogy az FIA versenybírói következetlenül alkalmazzák a pályahatárokra való szabályokat.

“Nem hinném, hogy a büntetés változást jelent majd számunkra. Viszont a szabályok mentén kell haladni, az nem lehet, hogy néha alkalmazzuk, máskor nem. Nem választás kérdése, a szabály adott, ha pedig változtatni kellene rajta, akkor vitassuk meg, ha változtatni kell a pályahatárokon, beszéljünk róla.”

“De ha le van írva, hogy negyedszerre 5 másodperces büntetést kapsz, majd minden kihágás után újabb 5 másodpercet, akkor így kell tennünk. Mint ahogy korábban is tettük. Nem arról van szó, hogy valami új dolgokat próbálunk feltalálni.”

“Ügyet fogunk csinálni belőle, ha lehet, mert hallaniuk kell róla, hiszen új bizonyíték áll rendelkezésre.”

Maga a felülvizsgálati procedúra egyébként két részből áll majd: első körben az FIA versenybírói arról döntenek, hogy a Haas által benyújtott bizonyítékok valóban “újnak és szignifikánsnak” számítanak-e. Ha igen, akkor újranyitják az ügyet, és akár az amerikai verseny végeredményén is módosíthatnak utólagos büntetések kiosztásával.

Az FIA álláspontja egyébként az amerikai pálya 6-os kanyarjában történt incidensekkel kapcsolatban az volt, hogy a zárt láncú kamerarendszer, valamint a belső kamerás felvételek alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani a szabályszegéseket. A szövetség egyébként már jelezte, hogy a jövő évi Amerikai Nagydíjra egy jobb megoldást fog alkalmazni a pálya említett szakaszán.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!