IMOLAGP

A Liberty Media előre fizet bizonyos csapatoknak

2019 Japanese Grand Prix, Sunday - Wolfgang Wilhelm Valtteri Bottas Mercedes start
Korai kifizetésekkel könnyíti meg a küszködő koronavírus-járvány miatt pénzügyi nehézségekkel küszködő Forma-1-es csapatok dolgát a sportág tulajdonosa, a Liberty Media.

A járvány miatt elmaradó versenyek komoly bevételkiesést jelentenek az F1-es csapatok számára – sok közülük már hetekkel ezelőtt kényszerszabadságra küldte dolgozóit.

A királykategória csapatai bizonyos százalékot megkapnak a Forma-1 éves bevételeiből, és miközben a topcsapatok a korábban megkötött megállapodásoknak köszönhetően garantált összeghez is hozzájutnak, a mezőny hátsóbb régiójában elhelyezkedő csapatok kizárólag a folyamatos jövedelmekből részesülnek.

A Forma-1 vezetősége azt tervezi, hogy júliusban elrajtoltatja a 2020-as világbajnokságot zárt kapus versenyekkel, hogy a TV-s közvetítésekből és szponzorai révén bevételhez juthasson.

A Liberty Media elnöke és ügyvezetője, Greg Maffei elárulta, annak érdekében, hogy átsegítsék őket a krízisen, bizonyos csapatok korai kifizetésben részesültek.

„Vannak forgatókönyveink arra az esetre, ha 0 versenyünk lesz, és arra is, ha lesz 15-18 futamunk – készülünk olyan versenyekre, melyeken nem lesznek nézők, csak a csapatok” – mondta a szakember.

„Rengeteg lehetőséggel és kihívással szembesülünk minden téren. Chase [Carey] és csapata számos opciót prezentált már – beleértve azt is, hogy amíg nem tudjuk az időzítéseket, hogyan is kérünk meg bárkit, hogy elmozgasson egy fix versenyt egy másik futam helyére, miközben azt sem tudjuk, hogy mikor nyit az adott ország?”

„Szóval figyeljük, hogy mi a helyzet Nyugat-Európáan, bizonyos országokban, és megvizsgáljuk a lehetőségeket. Semmire sincs garancia, de erre törekszünk.”

Maffei azt mondja, a zárt kapus versenyek kétségkívül ártanak az F1-nek a bevételek szempontjából – így értelemszerűen a csapatoknak is –, hiszen a versenyrendező helyszínektől nem kérhetik el a megszokott jogdíjakat.

„Ha úgy lesznek versenyek, hogy nincs közönség, nyilván kisebb lesz a profit, sőt, lehet, hogy nem is lesz. Lehet, hogy mi elegendő tőkével rendelkezünk ahhoz, hogy kezeljük ezt 2020-ban, de vannak csapatok, melyek költségeket cipelnek, főleg azok, akik nem kapnak garantált összeget az F1-től, és az egyik legfőbb – ha nem a legfőbb – bevételük az F1 profitjából való részesedés.”

„Szóval lehet, hogy jövedelmező, vagy nem jövedelmező versenyeink lesznek, de nekik ettől még viselniük kell a terheiket, működtetniük kell a csapatukat. Ez pedig kihívás.”

„Hogyan csináljunk valamit, ami előnyös a rajongók számára, ugyanakkor viszont nem mennek csődbe a csapatok azzal, hogy nem jutunk bevételhez a versenyek által?”

„Bizonyos csapatok számára már előzetes kifizetések történtek. Egyes esetekben ez többször is előfordulhat. És vannak más dolgok is, melyekkel talán segíthetjük a csapatokat. Természetesen nem úgy tekintünk erre, mint egy nyitott csekkfüzetre. Meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy a csapatok fizetőképesek maradnak, hiszen ők is kellenek ahhoz, hogy eredményesen versenyezzünk 2020-ban, 2021-ben, és azon túl is.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!