A Magyar Nagydíj jövője a tét, Gyulay kormányzati döntést sürget - F1VILÁG.HU

A Magyar Nagydíj jövője a tét, Gyulay kormányzati döntést sürget

Nincs könnyű helyzetben a Hungaroring, február végéig ugyanis dönteni kellene a Forma-1-es Magyar Nagydíj szerződésének meghosszabbításáról, a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével, illetve Palkovics László lemondásával azonban igencsak lelassult a döntési mechanizmus – erről beszélt a minap egy interjúban Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A magyar versenypályának 2027-ig van érvényes szerződése a Liberty Mediával a Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésével kapcsolatban, a Hungaroringen ráadásul jelentős felújításokra is szükség lenne annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a verseny jövőjét.

Azt már most tudni lehet, hogy a Magyar Nagydíjat – akárcsak tavaly – idén is teltház előtt rendezik majd meg, Gyulay Zsolt pedig az InfoRádiónak adott interjújában arról beszélt, meggyőződése, hogy gyorsan elkelne még további 50 ezer belépőjegy, ha lehetőségük lenne még az értékesítésre. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint viszont egy fontos kérdésben kellene mihamarabb dűlőre jutni, meg kellene ugyanis hosszabbítani a 2027-ben lejáró szerződést – az erre vonatkozó ajánlatot már megkapták, erre február végéig választ kellene adni.

Gyulay rámutatott, Palkovics László lemondásával, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével az Energiaügyi Minisztériumhoz kerültek, ám még nem biztos, hogy az ő fennhatóságuk alá tartoznak majd a jövőben is – az viszont biztos, hogy „a döntési mechanizmus lelassult”. Ez főleg azért problémás, mert, ahogy fentebb is írtuk, az F1-es Magyar Nagydíj szerződésének meghosszabbításáról február végéig kellene dönteni, ehhez pedig az államnak garanciát kell vállalnia. Egészen pontosan arra, hogy 2025-ig befejezik a felújítási munkálatokat, a közműveken túl korszerűsítik az épületeket is.

„Arról nem beszélve, hogy milyen blama lenne, ha egy verseny alkalmával adódna gond, noha egy ilyen korú ingatlannál nem ritka az áramkimaradás vagy a csőtörés” – jegyezte meg Gyulay, és hozzátette, azért is fontos lenne a szerződés mihamarabbi meghosszabbítása, mert az úgynevezett indexálás, amely évente növeli a jogdíj mértékét, jelentősen csökkenne.

A tervezett felújításokkal kapcsolatban még beszélt arról is, szerinte „kétszer tíz hónap alatt”, tehát két etapban meg lehetne valósítani a beruházásokat, így az új paddock kialakítását is.

Gyulay bízik abban, hogy „egy-két héten belül” lesz fejlemény az ügyben, minden jel arra utal ugyanis, hogy hamarosan eldől, melyik minisztérium alá kerül a Hungaroring Sport Zrt.

„Ebben a helyzetben különösen is erős felhatalmazások kellenek, hiszen az idő szűk, és ha elszalasztjuk ezt az alkalmat, akkor bármi előfordulhat a mostani világban” – fogalmazott, utalva arra, hogy akár a Forma-1-es Magyar Nagydíj jövője is veszélybe kerülhet.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!