A Manchester United sikerkorszakát elemezte Wolff, hogy segítse a Mercedest - F1VILÁG.HU

A Manchester United sikerkorszakát elemezte Wolff, hogy segítse a Mercedest

HIRDETÉS
A sorozatban megszerzett világbajnoki címek után megtört a Mercedes egyeduralma a Forma-1-ben, az istállót irányító Toto Wolff pedig elárulta, a futballban látott példákat tanulmányozott annak érdekében, hogy kiderítse, a csapatok miért nem tudták fenntartani győztes formájukat.
2021 Abu Dhabi Grand Prix, Friday - Sebastian Kawka Toto Wolff

A Mercedes-főnök a Manchester United labdarúgócsapatának a legendás Sir Alex Feruson irányítása alatt elért sikereit vette górcső alá, hogy jobban megértse azt, saját csapata miért küszködik idén a Forma-1-ben. A Mercedes a hibrid erőforrások 2014-es bevezetése óta egészen tavalyig verhetetlen volt az F1-ben: sorozatban 8 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki címet nyert, tavaly azonban Lewis Hamilton alulmaradt Max Verstappennel szemben, idén pedig a német istállónak szinte esélye sincs a trófea elhódítására. A Forma-1-ben egyetlen csapat sem ért el egyhuzamban ilyen komoly sikereket, még Michael Schumacher és a Ferrari legendás párosa sem a 2000-es évek elején.

A Manchester United csapata az angol labdarúgó bajnokságban mondhatni dominált az 1990-es és a 2000-es évek folyamán: Sir Alex Ferguson vezetőedző 1986-os kinevezésétől 2013-as visszavonulásáig 13 bajnoki győzelemhez, két Bajnokok Ligája-diadalhoz, öt FA Kupa-győzelemhez és négy Ligakupa-győzelemhez segítette hozzá a „vörös ördögöket”.

Amióta azonban a szakember elköszönt a klubtól, a Manchester United jobbára csak szenved: 9 év alatt nyolc vezetőedzője volt a klubnak, és 2017 óta nem nyert trófeát a csapat. A Mercedest irányító Toto Wolff elárulta, tanulmányozta Sir Alex Ferguson sikereit, hogy tanuljon azokból.

„Tanulmányoztam, hogy a nagyszerű csapatok miért nem voltak képesek megismételni kiváló bajnoki sorozataikat” – mondta a szakember a Financial Timesnak nyilatkozva. „Soha egyetlen sportcsapat sem nyert nyolc világbajnoki címet egyhuzamban, és ennek számos oka van, és ami a lényeg, az az emberi tényező.”

„Az ember önelégült lesz. Nem vagy ugyanolyan energikus, mint korábban. És talán nem vagy annyira ambiciózus sem.”

Wolff elismerte, a Mercedes legyőzése végső soron jót tesz a Forma-1-nek, ha ugyanis továbbra is ők lennének a csúcson, azzal lényegében „megölnék” a sportágat, hiszen „senki sem nézné” azt.

A Mercedes sorozatban megszerzett nyolc konstruktőri bajnoki címe az összes sportágat nézve is kiemelkedőnek mondható: az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, azaz az NBA-ben ugyancsak nyolc sorozatban megszerzett bajnoki cím a rekord, ezt a Boscon Celtics érte el 1959 és 1966 között, de bajnokok lettek 1957-ben, valamint az 1968/69-es idényben is.

Az NFL-ben egyetlen csapat sem nyerte még meg a Super Bowl-t sorozatban háromszor, a Green Bay Packers, a Miami Dolphins, a New England Patriots és a Pittsburg Steelers is kétszer tudott csak nyerni sorozatban.

A NASCAR-ban öt sorozatban megszerzett bajnoki cím a rekord, ezt Jimmie Johnson és a Hendrick Motorsports érte el 2006 és 2010 között, míg az IndyCarban Sebastian Bourdais tudott sorozatban négyszer győzni még a ChampCar-érban 2004 és 2007 között.

Hirdetés

A sorozatban megszerzett bajnoki címek tekintetében Sebastien Loeb tartja az abszolút rekordot a motorsportban: a legendás versenyző 2004 és 2012 között kilencszer lett ralivilágbajnok.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!