A McLaren F1-es főnöke fél attól, hogy csapatok tűnnek el

Andreas Seidl, Team Principal, McLaren
Fotó: McLaren
A McLaren Forma-1-es csapatát irányító Andreas Seidl szerint a száguldó cirkusz túl fogja élni a koronavírus-járvány miatti krízist, abban azonban már kevésbé biztos, hogy az összes csapat megmenekül.

Mivel a 2020-as szezon júliusig biztosan nem kezdődhet el, a csapatok komoly bevételkieséssel kénytelenek számolni, számos istálló pedig már kényszerszabadságra küldte munkavállalóit, és a béreket is jelentős mértékben csökkentette.

Bár a 2021-re tervezett szabályok elhalasztásával sokat spórolnak az istállók, további költségcsökkentő intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy minden istálló túlélje a válságot.

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl szerint a Forma-1 fel fog állni a padlóról, ám egyáltalán nem biztos abban, hogy az összes csapat megmenekül.

„Hogy őszinte legyek, nem látom jelét annak, hogy a Forma-1 megszűnik létezni jövőre” – mondta a szakember egy telefonos interjúban.

„Azt gondolom, a legfőbb kockázat az, hogy elveszítünk csapatokat, ha nem hozunk megfelelő intézkedéseket. Nagyon fontos, hogy meghozzuk azokat, amikről az elmúlt hetekben beszéltünk, például a fejlesztések befagyasztására, a gyárbezárások kiterjesztésére vonatkozóan, és így tovább. Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy a lehető legtöbb pénzt meg tudjuk spórolni az összes csapat számára.”

„Azt gondolom, az is nagyon fontos, hogy csökkentsük a költségvetési plafont. A pozitív végkifejlett miatt, illetve amiatt, hogy mindenki részt vehessen az F1-es küzdelmekben a jövőben – egy olyan sportban, ami egészséges és fenntartható financiális szempontból.”

A csapatok továbbra is sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy milyen bevételekre számíthatnak idén, hiszen nem lehet tudni, mikor kezdődhet el az idény. A szezon első 9 versenyét már lefújták, és bár a Forma-1 vezetősége azt reméli, egy júliusi kezdéssel 18-19 futamot meg tudnának rendezni, nagy a bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt.

Seidl azt mondja, emiatt fontos volt, hogy megfelelő költségcsökkentő intézkedéseket hozzanak.

„Nem tudjuk, milyen bevételeink lesznek idén. Nem tudjuk, mikor versenyezhetünk ismét. Természetesen bízunk abban, hogy a lehető legtöbb versenyt le tudjuk majd futni, és ezért is gondoljuk azt, hogy fontos, hogy nagy döntéseket hozzunk meg, és újabb nagy lépést tegyünk például a költségvetési plafonra vonatkozóan.”

„Idén rövid távú intézkedésekre van szükség, például az autók befagyasztására, hogy pénzt spóroljunk. De legalább ez reményt ad arra, hogy mindenki részt vehet majd a Forma-1-es küzdelmekben, egy olyan sportban, ami egészséges és fenntartható lesz a jövőben. És ez remélhetőleg segítheti a csapatok túlélését.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS