Friss hírek

A McLaren F1-es főnöke fél attól, hogy csapatok tűnnek el

Andreas Seidl, Team Principal, McLaren
A McLaren Forma-1-es csapatát irányító Andreas Seidl szerint a száguldó cirkusz túl fogja élni a koronavírus-járvány miatti krízist, abban azonban már kevésbé biztos, hogy az összes csapat megmenekül.

Mivel a 2020-as szezon júliusig biztosan nem kezdődhet el, a csapatok komoly bevételkieséssel kénytelenek számolni, számos istálló pedig már kényszerszabadságra küldte munkavállalóit, és a béreket is jelentős mértékben csökkentette.

Bár a 2021-re tervezett szabályok elhalasztásával sokat spórolnak az istállók, további költségcsökkentő intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy minden istálló túlélje a válságot.

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl szerint a Forma-1 fel fog állni a padlóról, ám egyáltalán nem biztos abban, hogy az összes csapat megmenekül.

„Hogy őszinte legyek, nem látom jelét annak, hogy a Forma-1 megszűnik létezni jövőre” – mondta a szakember egy telefonos interjúban.

„Azt gondolom, a legfőbb kockázat az, hogy elveszítünk csapatokat, ha nem hozunk megfelelő intézkedéseket. Nagyon fontos, hogy meghozzuk azokat, amikről az elmúlt hetekben beszéltünk, például a fejlesztések befagyasztására, a gyárbezárások kiterjesztésére vonatkozóan, és így tovább. Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy a lehető legtöbb pénzt meg tudjuk spórolni az összes csapat számára.”

„Azt gondolom, az is nagyon fontos, hogy csökkentsük a költségvetési plafont. A pozitív végkifejlett miatt, illetve amiatt, hogy mindenki részt vehessen az F1-es küzdelmekben a jövőben – egy olyan sportban, ami egészséges és fenntartható financiális szempontból.”

A csapatok továbbra is sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy milyen bevételekre számíthatnak idén, hiszen nem lehet tudni, mikor kezdődhet el az idény. A szezon első 9 versenyét már lefújták, és bár a Forma-1 vezetősége azt reméli, egy júliusi kezdéssel 18-19 futamot meg tudnának rendezni, nagy a bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt.

Seidl azt mondja, emiatt fontos volt, hogy megfelelő költségcsökkentő intézkedéseket hozzanak.

„Nem tudjuk, milyen bevételeink lesznek idén. Nem tudjuk, mikor versenyezhetünk ismét. Természetesen bízunk abban, hogy a lehető legtöbb versenyt le tudjuk majd futni, és ezért is gondoljuk azt, hogy fontos, hogy nagy döntéseket hozzunk meg, és újabb nagy lépést tegyünk például a költségvetési plafonra vonatkozóan.”

„Idén rövid távú intézkedésekre van szükség, például az autók befagyasztására, hogy pénzt spóroljunk. De legalább ez reményt ad arra, hogy mindenki részt vehet majd a Forma-1-es küzdelmekben, egy olyan sportban, ami egészséges és fenntartható lesz a jövőben. És ez remélhetőleg segítheti a csapatok túlélését.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!