A McLaren figyelmeztette a Pirellit Silverstone-ban

A McLaren Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Martin Whitmarsh Németországban elárulta, a Brit Nagydíj előestéjén figyelmeztették a Pirellit arra, a vasárnapi futamon is előfordulhatnak olyan defektek, mely Sergio Pérezt sújtotta a harmadik silverstone-i edzésen.


A McLaren Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Martin Whitmarsh Németországban elárulta, a Brit Nagydíj előestéjén figyelmeztették a Pirellit arra, a vasárnapi futamon is előfordulhatnak olyan defektek, mely Sergio Pérezt sújtotta a harmadik silverstone-i edzésen.

A mexikói versenyző Angliában a szombat délelőtti tréning nagy részét kénytelen volt kihagyni, autójának bal hátsó abroncsa ugyanis felrobbant. A másnapi futamon aztán sorozatos defektek borzolták a kedélyeket, a történet végkifejletét pedig már jól ismerjük: a Pirelli komoly lépésre szánta el magát, így ezen a hétvégén, Németországban már kevlárbetétes abroncsokat használnak a csapatok, a Magyar Nagydíjon pedig érkeznek a vállalat vadonatúj gumijai.

Az olasz gumigyártó a silverstone-i elemzéseket követően arra a megállapításra jutott, több tényező összjátéka – az alacsony guminyomás, az agresszív kerékdőlés, a magas kerékvető, és a gumik felcserélése – okozta számos versenyző gumiproblémáját.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) emiatt kötelezővé tette azon iránymutatások betartását, melyeket a Pirelli határoz meg minden hétvége előtt. A McLarennél azonban azt mondják, ők mindvégig tartották magukat ezekhez a keretekhez, mégis defektet kaptak.

Martin Whitmarsh, a wokingi gárda csapatfőnöke a Nürburgringen elárulta azt is, ők engedélyt is kértek a Pirellitől arra, hogy a többi csapathoz hasonlóan felcseréljék a jobb- és bal oldali abroncsokat – a gumigyártó pedig nem tiltakozott.

„Láttuk, hogy más csapatok cserélgetik a gumikat, mi pedig rákérdeztünk a Pirellinél, hogy megtehetjük-e mi is kockázat nélkül” – mondta a szakember az Auto Motor und Sport című német szaklapnak nyilatkozva.

„Választ írásban kaptunk. A Pirelli megfontolandónak tartotta a dolgot. Aztán természetesen mi is megcsináltuk.”

A McLarennél viszont pontosan tudták, lehetnek kockázatai az efféle akcióknak: a csapat mérnöki gárdáját jelenleg ugyanis Hiroshi Imai is erősíti, aki annak idején a Bridgestone vezető fejlesztőjeként tevékenykedett. A japán gumigyártó évekkel ezelőtt hasonló problémákkal szembesült, így megtiltotta partnercsapatainak a gumik felcserélését.

Martin Whitmarsh a vasárnapi Brit Nagydíj előestéjén figyelmeztette is a Pirellit arra, Sergio Pérez szombati defektjében közrejátszhatott az abroncsok felcserélése, így a futamon is lehetnek problémák.

„Korábban a futófelület vált le rétegesen, mert nem volt megfelelően rögzítve az acélgyűrűre. De miután a ragasztást megerősítették, nemcsak a gumi futófelülete vált le a nagy terhelés miatt, hanem bizony magával rántotta az acélbetétet is.”

A szakember hozzátette, ők soha nem kockáztattak, mindig tartották magukat a Pirelli iránymutatásaihoz. Ennek ellenére vasárnap, Silverstone-ban ők is a gumik áldozatává váltak.

„A többi csapat nevében nem beszélhetek, de mi egész évben azoknak a guminyomásra és kerékdőlésre vonatkozó iránymutatásoknak megfelelően jártunk el, melyeket a Pirelli adott. Ezt írásba is adtuk a Pirellinek.”

Ezt maga Paul Hembery, a gumigyártó motorsport-igazgatója is megerősítette: „A McLaren mindig az engedélyezett kereteken belül dolgozott, és rákérdezett a gumik felcserélésére is. Mi pedig zöld utat adtunk nekik…”

Whitmarsh elmondta, a múlt hétvégi Brit Nagydíjon fontolgatták, hogy a nagy kockázat miatt inkább feladják a versenyt.

„Silverstone-ban a harmadik defekt után azt mondtam a srácoknak: ha még egy gumi felrobban, kihozzuk mindkét autót.”

A Forma-1 csapatai ezen a hétvégén már kevlárgyűrűs abroncsokat használnak, a hétvége eddigi tapasztalatai alapján pedig ez megoldást jelent a múltkori problémákra.

„Abszolút ez a helyes lépés. Semmi értelme nem lett volna megtartani az acélstruktúrát, majd alkalmazni egy olyan módosítást, amiről senki sem tudja, hogyan működik” – magyarázta Whitmarsh.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lépj be a paddockba! Ez történik Barcelonában!