A McLaren szeretné elkerülni a csapatutasítás alkalmazását a jövőben - F1VILÁG.HU

A McLaren szeretné elkerülni a csapatutasítás alkalmazását a jövőben

A McLaren Forma-1-es csapatát irányító Andrea Stella elárulta, a 2023-as idény hátralévő szakaszában szeretnék elkerülni azt, hogy csapatutasítást kelljen alkalmazniuk a versenyeken.

A Japán Nagydíjon a brit istállónak nem először kellett beavatkoznia versenyzői küzdelmébe, hiszen korábban a Hungaroringen, majd később Monzában is szükség volt erre. Szuzukában a McLaren kissé eltérő stratégiát alkalmazott Lando Norris és Oscar Piastri esetében, ezért utóbbi versenyzőt a futam során megkérték arra, engedje el maga mellett csapattársát, hogy ne veszítsenek időt azzal, hogy egymással csatáznak. A remek munkának pedig meglett az eredménye: a McLaren kettős dobogóval zárta a Japán Nagydíjat.

Arra a kérdésre, hogy a Japánban meghozott döntés mennyire volt könnyű a magyarországihoz és az olaszországihoz képest, a csapatfőnök így felelt: „Sokkal-sokkal könnyebb volt bizonyos szempontból, a fent említett két helyzet eléggé stresszes volt, főleg a monzai.”

„És amikor azt mondom, hogy stresszes, azt úgy értem, hogy mi kreáltuk a stresszhelyzetet a versenyzőink között, amit tényleg elkerülhettünk volna. Ez olyasvalami, amit felül is vizsgáltunk. Előfordulhat újra a jövőben, de ha elkerülhető, el kell kerülnünk.”

„A legutóbbi helyzetben a megközelítésünk az volt, hogy figyeltünk, Lando milyen gyorsan közeledik, és hogy az előzés megtörténik-e természetes módon. Amikor láttuk, hogy nem lesz olyan egyértelmű, megkértük a versenyzőinket a cserére, hogy nem veszítsünk egyikükkel sem időt.”

Stella szerint a Norris és Piastri közti tempókülönbséghez nagyban hozzájárul a jelentős gumikopás is, előbbi versenyző viszont alapvetően jobb tempóval rendelkezett Szuzukában.

„Egy ilyen versenyen egy tizedet lehet nyerni minden megtett körrel, amit megspórolunk a gumival – ha tehát egy körrel később állunk ki a bokszba, mint valaki más. Lando a verseny ezen szakaszában 6 körrel később állt ki, szóval az autója automatikusan 6 tizeddel volt gyorsabb a másiknál.”

„Emellett azt kell mondanom, hogy Lando tempója eleve nagyon jó volt. Oscar esetében pedig azt kellett megvizsgálnunk, hogy hogyan tudnánk visszanyerni azt az egy-két tizedet az általános tempót tekintve, ami látszólag hiányzott neki Landóhoz képest.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!