Friss hírek

A McLaren szerint rotációs versenynaptár kellene a Forma-1-be

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown azt szeretné, ha a következő években egyfajta rotációs versenynaptár-rendszert vezetnének be a Forma-1-ben. A szakember szerint így néhány versenyhelyszín fenntarthatóbban tudna működni.

A száguldó cirkusz mezőnye idén rekordszámú, 23 versenyre látogatna el, a koronavírus-járvány ellenére az F1 történetének leghosszabb idényét tervezik.

A jelenlegi programban három tripla forduló is szerepel, ez pedig természetesen igencsak megterhelő a csapatok számára.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali nemrég egy lapinterjúban arról beszélt, a jövőben elképzelhető, hogy kevesebb versenyt tartanak, de utalt arra is, bizonyos versenyek esetében egyfajta rotációs rendszert is bevezethetnek.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója támogatná ezt: szerinte a kevesebb verseny nemcsak a csapatokra helyezne kisebb nyomást, hanem a promóterekre is.

„Szeretném, ha eljutnánk addig, hogy rotálunk bizonyos versenyeket” – mondta a szakember a Motorsport.com című lapnak. „Nagyon hiszek abban, hogy ha egy jó ország nagydíjat akar rendezni, az nagyszerű dolog. Úgy hiszem, minél több országban versenyzünk, annál jobb.”

„Ugyanakkor azt gondolom, van két dolog, amit meg kell fontolni a versenynaptár hosszát illetően. Mindenekelőtt a saját szakembereket. Mert ez egy brutális program.”

„A másik pedig a versenyek sűrűsége. Ha megnézzük az NFL-t, azt hiszem, 16 alapszakaszbeli mérkőzés van, és 3-4 a rájátszásban. Az Olimpia is rendkívül népszerű, hiszen négyévente van, akárcsak a világbajnokság.”

„Tudjuk, hogy bizonyos nagydíjak idővel lemorzsolódnak, ha tehát nem a szokásos dolgot csinálnánk, hanem mondjuk minden két évben tartanánk meg ezeket, akkor az sokkal fenntarthatóbb lenne ezen versenyek esetében.”

Brown azt mondja, egy olyan modellben gondolkodik, melyben a versenynaptár háromnegyedét állandó helyszínek alkotnák, a maradék egynegyedben pedig váltogatnák a futamokat.

„Ideális esetben évente 20 verseny lehetne. Lehet, hogy van 25 piac, és 15 esemény fix lehetne. Egyensúlyozni kell a különböző érdekekkel. Szeretném, ha egyszer eljönne a nap, amikor lenne 25 piacunk, 15 fix versenyünk, és 10 egyéb futam – ezek közül 5 egyik évben, a másik 5 a következő évben kerülne megrendezésre.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!