Friss hírek

A Mercedes attól fél, egy kiscsapat is legyőzheti őket 2019-ben

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt mondja, még a Williamshez hasonló kiscsapatokat sem írhatják le a 2019-es Forma-1-es idény előtt – a német istállónál nagyon tartanak attól, hogy a riválisok találnak valamiféle kiskaput új szabályokban.

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt mondja, még a Williamshez hasonló kiscsapatokat sem írhatják le a 2019-es Forma-1-es idény előtt – a német istállónál nagyon tartanak attól, hogy a riválisok találnak valamiféle kiskaput új szabályokban.

A jelentős szabályváltozásokra ugyan 2021-ig várni kell, ám már 2019-re átalakulnak bizonyos mértékben a technikai regulák – a cél, hogy megkönnyítsék az előzéseket a Forma-1-ben.

Hirdetés
 

Toto Wolff, a Mercedes motorsport-főnöke azt mondja, továbbra is úgy gondolja, hogy már ezektől a változásoktól átalakulhatnak az erőviszonyok.

A szakember szerint benne van a pakliban, hogy egy esélytelennek tűnő csapat hirtelen favorittá válik – ahogy történt az 2009-ben a Brawn GP esetében.

„Azt gondolom, a szabályváltozások miatt bármi lehetséges” – mondta Wolff az FIA pénteki díjátadó gáláján.

„Majdnem úgy, ahogy 2009-ben, amikor Brawn felfedezte a dupla diffúzort. Szerintem lehetne olyan csapatok, melyek találnak kiskapukat, amiket mások nem szúrtak ki, ez pedig nagy különbséget jelenthet.”

„Szóval komolyan veszünk mindenkit, legyen szó akár az idén másodikként végző Ferrariról, vagy a tizeddikként záró Williamstől. Bármelyikük előállhat egy olyan autóval, amely jobban teljesít nálunk.”

„Tiszteljük az összes csapatot és azokat az erőfeszítéseket, amiket beletesznek a munkába, és mindannyiukra vetélytársként tekintünk.”

Fotó: Brawn GP

Habár a Mercedes idén sikeresen visszaverte a Ferrari támadását, Wolff szerint csapatának nehezebb dolga lesz jövőre.

„Minden évben a nulláról indulunk újra, a kihívás pedig nagyobb lesz, mint idén. Jó a szellemiség a csapatunknál, hisszük, hogy képesek vagyunk rá. De egy dolgot elárulhatok: a Ferrari és a Red Bull, illetve a többiek mindent megtesznek azért, hogy megállítsanak minket.”

Wolff nemrég egy interjúban arról beszélt, a Mercedes némi lemaradásban van jövő évi motorjának fejlesztésével, nem sikerült ugyanis elérni a kitűzött célokat. A szakember viszont hozzátette, nagyon ambiciózus célokat tűztek ki maguk elé a riválisok fenyegetése miatt.

„Láthattuk a szezon során, hogy az összes motorgyártó – beleértve minket is – nagy előrelépéseket tett” – magyarázta.

„A Ferrari erőforrása igazán erős volt idén. A Honda nagyot lépett előre, kivételes teljesítményt nyújtott a Toro Rossóban. És a Renault is győzelmi esélyekhez segítette a Red Bullt majdnem minden versenyen a szezon végén.”

„Látható tehát, hogy a motorteljesítmények kiegyenlítődnek. Éveken át mi voltunk elől, és ahhoz, hogy ez így maradjon jövőre is, nagyon keményen kell nyomnunk, és ambiciózus célokat kell kitűznünk.”

„De mivel a Forma-1 egy hatékonysági formula lett, fontos, hogy a legerősebb motorod legyen, aminek viszont célba is kell érnie. Nemcsak a csúcsteljesítményről szól a dolog, hanem a tökéletes megbízhatóságról is. És ez az egyensúlyozás nagyon nehéz.”


NYEREMÉNYJÁTÉK!

Ha szeretnéd a karácsonyfád alatt látni a Räikkönen-könyvet, hát hajrá! Most könnyen a Tiéd lehet: játssz velünk Facebookon, szerdán sorsolunk – kattints a részletekért!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!