Friss hírek

A Mercedes elismerte, hibázott Bottas stratégiájával

A Mercedes Forma-1-es csapatánál elismerték, hibás stratégiai döntést hoztak a múlt hétgvégi Spanyol Nagydíjon, emiatt pedig Valtteri Bottas nem tudott harcba szállni Max Verstappennel a 2. helyért.

A barcelonai versenyt a címvédő Lewis Hamilton ugyan megnyerte, a német istálló öröme azonban nem volt teljes, hiába rajtolt ugyanis a 2. helyről Valtteri Bottas, a finn csak a 3. pozícióban ért célba.

Bottas már a rajtnál pozíciót veszített a hollanddal szemben, sőt, Lance Stroll is megelőzte őt. A kanadait aztán később vissza tudta előzni, Verstappennel viszont nem bírt.

„Amint Valtteri visszakerült a 3. pozícióba, felülvizsgáltuk a lehetőségeket, és valójában csak két opció volt” – mondta James Vowles, a Mercedes vezető stratégája.

„Az egyik, hogy tovább elmegyünk, ezzel rákényszerítjük Verstappent egy korai kiállásra, tehát megbizonyosodunk arról, hogy védekezik velünk szemben, és aztán mi sokkal tovább elmegyünk, mint ő, majd elévágunk és megelőzzük a pályán.”

„A második nyilván az elévágás volt, de ehhez nagyon-nagyon közel kell lenned az elöl lévő autóhoz, és az első etapban mi egyszerűen nem voltunk elég közel. Elkoptak a gumik, és nem tudtunk elég közel kerülni Verstappenhez.”

„Érthető módon, amikor Valtteri átküzdötte magát a forgalmon, egy kicsit jobban elhasználta az abroncsait.”

„A második etapban volt lehetőség az elévágásra, egy nagyon kicsi. Egy körre tűnt csak fel, és ennyi volt. Nagyon marginális volt ahhoz, hogy feltegyük a közepeset, és elévágjunk.”

„Viszont volt lehetőség. Megvitattuk, és kétségkívül opció volt, amit átrágtunk a boszutca falán, ugyanakkor az is opció volt, hogy tovább elmegyünk, és a kettő között vacilláltunk.”

„A közelben lévő vihar pedig kicsit bezavart, és aggódtunk, hogy a rossz időjárás eljut a pályáig. Mindez pedig azt jelentette, hogy az asztalon hagytuk ezt a lehetőséget, és a hosszú etapot mellett döntöttünk.”

„Utólag belegondolva szerintem rossz döntést hoztunk. Azt gondolom, volt egy lehetőségünk az elévágásra, csak abban az egy körben a 39. kör környékén. De akárhogy is történt, Valtteri remek munkát végzett a felzárkózással, és briliáns munkát azzal, hogy visszajött a 3. helyre.”

Bottas a verseny hajrájára a lágy gumikat kapta a bokszutcában, a Mercedes pedig azt remélte, lesz esélyük támadni Verstappent, aki 7 körrel korábban állt ki.

„A futam végén, amikor Verstappen megkapta a közepes gumikat, valahogy annak volt értelme, hogy a keverékekkel másképp játszunk. A hőmérséklet cskkent, a pálya hűlt, és úgy éreztük, ez lesz a legjobb lehetőség.”

„De a helyzet az, hogy a modellek alapján a közepes és a lágy gumikkal is lehetőség kínálkozott az előzésre. Amikor pedig Valtteri visszatért a pályára, meglepődve láttuk, hogy a köridők nem olyanok, mint vártuk, Valtterinek pedig sokat kellett dolgoznia azon, hogy megóvja a gumikat a túlmelegedéstől.”

„És végső soron a tempó nem volt elég erős ezekkel a gumikkal ahhoz, hogy előzésig jussunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Exkluzív információk: a Hungaroringről jelentkezünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!