Orosz Nagydíj

A Mercedes marad az unalmas taktikáknál

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff szerint, ha a versenyzőik saját maguknak választhatnának taktikát a versenyeken, minden egyes futamot elveszítenének.


A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff szerint, ha a versenyzőik saját maguknak választhatnának taktikát a versenyeken, minden egyes futamot elveszítenének.

Mindezt azt követően mondja a szakember, hogy a Brazil Nagydíjat követően több kritika is érte a Mercedes csapatát, mert az istálló a tétnélküliség ellenére ugyanazt a taktikát alkalmazta mindkét versenyzője esetében.

A futamot végül a pole-ból induló Nico Rosberg nyerte meg, Lewis Hamilton pedig meglehetősen csalódott volt, amiért nem változtattak a taktikáján, miután úgy érezte, be van szorulva csapattársa mögé.

A Mercedesnél azonban azt mondják, Hamilton az alternatív stratégiákkal csak lassabb lett volna.

Amikor Toto Wolffot arról kérdezték, a Mercedes megvizsgálja-e a taktikákhoz való hozzáállását, így felelt: „A válasz: nem. Egy stratégánk marad. Ha az autóban ülő versenyző elkezdi meghatározni a saját taktikáját, minden egyes futamot elbukunk, mert ez nem egy versenyzői ösztönök által vezérelt döntés.”

„Persze ezek az ösztönök olykor lehetnek helyesek, de ha nem áll rendelkezésedre minden adat, a versenyek többségén rossz döntést hozol. Szóval tartjuk magunkat a megszokottakhoz.”

Wolff elismeri, a rajongók talán örülnének annak, ha a két versenyző esetében eltérő taktikákat láthatnának, de véleménye szerint ez feszültséget okozna csapaton belül.

„Rajongóként abszolút meg tudom érteni a dolgot. Járhattunk volna el mi is úgy, ahogy néhány csapat a múltban, hogy meghatározunk egy egyértelmű elsőszámú versenyzőt és egy másodhegedűst – és utóbbi még csak közel sem kerülhetne előbbihez. Néha valóban nehéz kezelnünk, ha ők ketten küzdenek egymással.”

„Persze most mondhatnák azt, hogy menjünk egy lépéssel tovább és hagyjuk, hogy a stratégiánk is játszanak egymás ellen, de mi nem akarunk ebbe az irányba elmenni. A csapaton belüli viszály káros. Mi egyben tartjuk a csapatot, nemcsak a versenyzőket, de az utazócsapatot a garázsban, illetve a brackley-i és brixworth-i központban dolgozókat is. Mert a csapat az első.”

„Szóval meg tudom érteni a rajongókat, de a csapat szempontjából csak unalmas válasszal tudok szolgálni: nem fogunk változtatni.”

Wolff hozzátette, csak egyetlen esetben lenne hajlandó átgondolni mindezt.

„Kérdezték már korábban is, és el kell gondolkodnom rajta: mit tennénk akkor, ha a bajnoki cím sorsa múlna a dolgon? Eszünk ágában sem volna beavatkozni, és eldönteni, hogy ki lesz az első és második. Soha. Szóval talán megéri elgondolkodni rajta, hogy mi lenne egy ilyen fontos versenyen. Hogyan taktikáznánk? Erre még nincs válaszom.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS