Kérdés még, mennyire jó az idei Mercedes hőségben - F1VILÁG.HU

Kérdés még, mennyire jó az idei Mercedes hőségben

Vannak még aggályai a Mercedes Forma-1-es csapatának azzal kapcsolatban, hogy autója nagy forróságban ugyanolyan erős és megbízható teljesítményre képes-e, mint hűvösebb időjárási körülmények közepette.

Erről James Allison, a német istálló technikai igazgatója beszélt azok után, hogy a Mercedes a szezon első három versenyén győzni tudott.

A Stájer Nagydíjon, illetve a múlt hétvégi Magyar Nagydíjon viszont a megszokottnál hűvösebb időjárási körülmények fogadták a mezőnyt, Allison pedig azt mondja, a csapatnál nem tudják azt, hogy ugyanolyan hatékonyan tudna-e lenni például a gumikezelésben, ha forróbb aszfalton kell versenyezniük.

 

„Szeretném megjegyezni, hogy két eléggé hűvös pályán voltunk. Eddig csak az év első versenyén volt viszonylag meleg. És az egy olyan verseny volt, ahol kevésbé voltunk meggyőzőek” – mondta a szakember.

„Szóval szeretnénk kideríteni, hogy milyen gyorsak tudunk lenni, amikor az aszfalt forró, és hogy tudjuk-e ugyanazt a gumikezelést és tempót nyújtani, mint amit volt szerencsénk láttatni az év nyitóversenyein.”

Allison azt mondja, a megbízhatósági kérdések továbbra is körül lengik a csapatot, habár az első három verseny mindegyikén célba értek, sőt, nyertek is.

A szakember rámutatott, az is szerepet játszik majd abban, hogyan alakulnak az erőviszonyok a 2021-es idény végéig, hogy a jövő év elején elkezdenek a 2022-es projektre koncentrálni.

„Szerintem ha bárki ott ült volna köztünk a szezon első versenyhétvégéjén, nem látta volna a jelét sem a Mercedes fölényének. Azt látta volna, hogy rendkívüli módon aggódunk az autó miatt, illetve amiatt, hogy be tud-e egyáltalán fejezni egy versenyt.”

„A mezőny minden egyes autója felett ott van Damocles kardja minden egyes körben, mivel ezek kísérleti gépek rengeteg olyan megoldással, melyek kifoghatnak rajtad, vagy csalódhatsz magadban, hogy nem láttál jönni valamit.”

„Túlságosan is tisztában voltunk azzal a milliárdnyi gyengeséggel, ami létezik, még egy olyan termék esetében is, ami igazán erős – mint az autónk és a versenyzőink kombinációja. Szerintem mindenkinek eltérő nézőpontja lesz majd azzal kapcsolatban, hogy eddig fejlesszünk, hiszen nagyon komoly szabályváltozások jönnek úgy technikailag, mint financiálisan.”

„És amit eldöntesz idén, az megadja az alapot a következő évre is. Az a döntés, amit házon belül meghozunk, befolyásolni fogja a sorsunkat a bajnokság második felében, és lehet, hogy mások másként döntenek.”

Allison úgy véli, azoknak a riválisoknak is lesz lehetőségük felzárkózni, akik most küszködnek.

„Az időmérőn nagyon erősnek tűntünk az elmúlt hétvégéken. A versenynap viszont már nehezebben ment. Nem ugyanakkora az előnyünk a versenyen, mint az időmérőn. Egy kicsit előrébb vagyunk az általános erőnket tekintve idén, mint tavaly. Ez viszont szerintem annak köszönhető, hogy a riválisok egy kicsit nehezebb időket élnek át, nem pedig annak, hogy mi valami kiemelkedőt nyújtottunk.”

„Ennek azért van relevanciája, mert általában meg lehet oldani olyan dolgokat, amik egy kicsit félrecsúsztak. Szóval lehet, hogy most nagy az előnyünk, de ez nagyon gyorsan lecsökkenhet, például akkor, ha azok bizonytalanságok, amiket néha a Red Bull esetében látunk, enyhülnek.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!