A Mercedes nem fellebbez, elfogadja a vereséget! - F1VILÁG.HU

A Mercedes nem fellebbez, elfogadja a vereséget!

HIRDETÉS
Nem fellebbezi meg az Abu Dhabi Nagydíj versenybíróinak döntését a Mercedes Forma-1-es csapata, a német istálló így elfogadja, hogy a 2021-es szezonban alulmaradtak Max Verstappennel szemben.
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: 2021 Championship contenders Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP stand in front of the F1 World Drivers Championship Trophy on the grid before the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Lewis Hamilton egészen a vasárnapi verseny hajrájáig esélyesebb volt a világbajnoki címre, az utolsó körökre pályára küldött biztonsági autó, valamint a versenyirányítás vitatható döntései következtében azonban a frissebb gumikkal támadó Max Verstappen az utolsó körben meg tudta előzni őt, győzelmének köszönhetően pedig bezsebelte a bajnoki címet.

A Mercedes azonnal megóvta a futam végeredményét, óvásait azonban a versenybíróság elutasította. Ezt követően a német csapat jelezte fellebbezési szándékát. Hogy benyújtsák a fellebbezést, csütörtök estig volt ideje a csapatnak, a Mercedes azonban nem sokkal ezelőtt bejelentette, elállnak ezen szándékuktól.

„Hitetlenkedve hagytuk el Abu Dhabit azok után, amivel szembesültünk. Természetesen a játék része, ha elveszítünk egy versenyt, de egészen más, amikor a versenyzésbe vetett hitünket veszítjük el” – áll a német istálló által kiadott kommünikében.

„Lewisszal együtt alaposan átgondoltuk, hogyan reagáljunk a szezonzáró eseményeire. Mindig is a sport iránti szeretetünk vezetett bennünket, és úgy hisszük, hogy minden küzdelmet érdemben kell megnyerni. A vasárnapi versenyen sokan úgy érezték – köztük mi is –, hogy a dolgok nem alakultak helyesen.”

„Azért tiltakoztunk a vasárnapi verseny eredménye ellen, mert a biztonsági autós szabályokat egy olyasfajta új módon alkalmazták, mely hatással volt a futam eredményére, miután Lewis magabiztosan haladt az élen, és úton volt a világbajnoki cím megnyerése felé.”

„A sport tisztessége érdekében fellebbeztünk, azóta pedig konstruktív párbeszédet folytattunk az FIA-val és a Forma-1 csapataival, hogy egyértelműsítsük a jövőt, és ezáltal minden résztvevő tudja, milyen szabályok szerint kell versenyezni, és azokat hogyan fogják betartatni.”

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának (WMSC) szerdai ülésén az abu dhabi eseményeket is megvitatták a résztvevők, és Jean Todt kezdeményezésére alaposan kielemzik majd a szezonzáró történéseit, hogy javítsanak a Forma-1 döntéshozatali folyamatain.

„Üdvözöljük az FIA döntését, miszerint bizottságot állít fel az Abu Dhabiban történtek alapos elemzésére, illetve a szabályok, az irányítás és a döntéshozatal szilárdságának javítása érdekében. Üdvözöljük azt is, hogy megkérték a csapatokat és a versenyzőket, hogy vegyenek részt ebben.”

„A Mercedes-AMG Petronas csapata aktívan együttműködik majd ezzel a bizottsággal, hogy egy jobb Forma-1 épülhessen – minden egyes csapat és rajongó érdekében, akik ugyanúgy imádják ezt a sportot, mint mi.”

Hirdetés

„Az FIA felelősségének tartjuk ezt a folyamatot, és ezennel visszavonjuk fellebbezésünket.”

A Mercedes a kiadott közleményben gratulált Max Verstappennek és a Red Bull csapatának.

„Max Verstappennek és a Red Bull Racingnek: szeretnénk kifejezni őszinte tiszteletünket az idén elért eredményekkel kapcsolatban. Igazán bámulatossá tettétek az idei Forma-1-es bajnoki küzdelmet. Max, gratulálunk neked és az egész csapatnak. Izgatottan várjuk, hogy felvegyük veletek a küzdelmet a következő idényben!”

Bár az egyéni trófeát elbukta a Mercedes, a konstruktőri bajnokságban ők lettek a legjobbak.

„Bár az egyéni bajnokság nem úgy alakult, ahogy reméltük, nem is lehetnénk büszkébbek csapatunkra. Lewis, te vagy a Forma-1 történetének legnagyszerűbb versenyzője, az idei hihetetlen szezon során pedig minden egyes körben szívből versenyeztél. Hibátlan sportember vagy a pályán és azon kívül is, és hibátlan teljesítményt nyújtottál. Versenyzőként, és milliók példaképeként kalapot emelünk előtted.”

„Valtteri, rendkívül fontos része voltál ennek a csapatnak, öt konstruktőri bajnoki címhez járultál hozzá öt idény során. Köszönjük figyelemreméltó hozzájárulásod a motorsport-történetünkhöz. Köszönjük, Valtteri.”

Az FIA díjátadó gáláját ma este tartják majd, itt veheti át a világbajnoknak járó trófeát Max Verstappen, illetve a konstruktőri bajnoknak járó elismerést a Mercedes.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!