A Mercedes szárnyára gyanakszik a Red Bull, ezt mondja Helmut Marko - F1VILÁG.HU

A Mercedes szárnyára gyanakszik a Red Bull, ezt mondja Helmut Marko

HIRDETÉS
Médiajelentések szerint panasszal élhet a Mercedes új első szárnyával kapcsolatban a Red Bull Forma-1-es csapata, az energiaital-gyárosok tanácsadója, dr. Helmut Marko pedig azt mondja, a hétvégi Spanyol Nagydíj előtt mindenki árgus szemmel figyeli majd, hogy a német istálló autója átmegy-e a szokásos ellenőrzésen.
SHANGHAI, CHINA - APRIL 21: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff, Helmut Marko and Third placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing talk in the pa during the F1 Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 21, 2024 in Shanghai, China. (Photo by Lars Baron/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202404210470 // Usage for editorial use only //

A Mercedes még Monacóban vetette be először új fejlesztésű első szárnyát, melyet először George Russell használhatott, később, Montrealban pedig csapattársa, Lewis Hamilton is megkapta. A televíziós felvételek alapján ugyanakkor jól látható, hogy nagy sebességnél az első szárny bizonyos elemei elhajlanak, noha az újítás korábban átment a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai ellenőrzésein.

A szárnyakkal való „játék” persze nem újkeletű a Forma-1-ben, időről időre pedig az FIA szigorít is azokon a terheléses teszteken, melyekkel a legalitásukat ellenőrzik. Helmut Marko azt mondja, eddig is pontosan ezt történt, a Mercedes szárnya pedig átment a gépátvételen.

„A Mercedesnek van egy új első szárnya, és a montreali televíziós felvételeken egyértelműen látszik, hogy Russell és Hamilton szárnyai feltűnően nagy mértékben hajlanak. A gépátvételen viszont a szárnyak megfeleltek a szükséges merevségi követelményeknek” — mondta az osztrák szakember az OE24 kérdésére. „Ez engem nem lep meg, nem is tudom, nekünk hányszor kellett ellenőriznünk a szárnyainkat!”

„Van egy pontosan meghatározott eljárás a súlyokkal, amelyek alatt a szárnyak nem hajolhatnak el. Ez egy népszerű játék, hogy mindent úgy igazítanak, hogy az a technikai átvételkor megfeleljen. A versenyen aztán a szárny elhajlik, ami jobb aerodinamikát biztosít. Ez a téma újra előkerült, amikor az elhajlás a televíziós felvételeken egyértelműen látható volt.”

Az ellenfelek hivatalos panaszt állítólag eddig nem tettek a Mercedes szárnyával kapcsolatban, Marko szerint azonban a Spanyol Nagydíj előtti gépátvételt minden rivális árgus szemekkel figyeli majd.

„Montrealban minden rendben volt. Barcelonában és Spielbergben új átvétel lesz, ott ismét meg kell felelnie a teszteken. Természetesen a konkurencia is árgus szemmel figyeli ezeket a dolgokat, nem csupán mi.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!