Friss hírek

A Mercedes szerint kész „inzultus”, amit a Ferrari és a Red Bull akar

A Mercedes motorsport-főnöke, Toto Wolff elutasítja a Red Bull és a Ferrari azon javaslatát, miszerint a Forma-1-ben be kellene vezetni egy olyan rendszert, mellyel kiegyenlíthetnék az erőforrások teljesítményét.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto pénteken nyilatkozta azt, támogatná a Red Bull azon törekvéseit, hogy 2022-től befagyasszák a V6-os erőforrások fejlesztéseit, hogy az energiaital-gyárosok továbbra is a Honda motorjait használhassák.

A szakember viszont azt mondta, ehhez mindenképpen az kellene, hogy a 2026-ra tervezett új motorformulát 2025-ben vezessék be, a motorbefagyasztás előtt pedig valahogy kiegyenlítsék a motorteljesítményeket.

A Mercedes csapatát irányító Toto Wolff szerint viszont a teljesítménykiegyenlítő megoldásoknak „nincs helyük” az F1-ben.

„Szerintem ez lenne az F1 végének kezdete!” – mondta a szakember.

„Az erőforrásokat nemcsak a nyers motorerő alapján mérik, hanem ott van a vezethetőség, a súly, a hűtés. És bevezetni egy egyszerű formulát, ami mindegyiknek megfelel, nem lehetséges.”

„És ez nem olyasvalami, amit a Mercedes támogatna.”

A Mercedes csapatfőnökét arról is megkérdezték, mi a véleménye egy esetleges zsetonrendszer bevezetéséről – mellyel lényegében korlátoznák a motorfejlesztéseket. Wolff azt mondja, „inzultusként” tekint az ilyen javaslatokra.

„Korábban is volt már zsetonrendszer, amit aztán kivezettünk, mert néhány kollégánk szeretett volna megszabadulni tőle, hogy felzárkózhassanak. Mi belementünk ebbe” – magyarázta.

„Most néhány kolléga teljesítménykiegyenlítő megoldásokat szeretne a motorokra vonatkozóan, ami, hogy őszinte legyek, egyfajta inzultus!”

„Ha megnézzük az elmúlt néhány évet, a Ferrari 2018-ban egyértelműen a legerősebb motorral rendelkezett, 2019-ben pedig messze a legjobb motorral. Mi fejlesztettünk a motorunkon, a határokat feszegettük, és 2020-ban egy olyasvalamit vittünk pályára, melytől azt reméltük, hogy felzárkózhatunk vele.”

„Ezért nem tudom felfogni, hogy bármely motorgyártó, amely hisz a képességeiben, miszerint ki tud fejleszteni egy erőforrást és kasztnit, egyfajta mechanizmust szeretne, mellyel kiegyenlítenék az erőforrások teljesítményét.”

„Nem hiszem, hogy bárki elfogadna a nyilvánosság előtt egy ilyen megalázást.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!