A Mercedes szigorú fellépést vár az FIA-tól a túlköltekező riválisok ügyében - F1VILÁG.HU

A Mercedes szigorú fellépést vár az FIA-tól a túlköltekező riválisok ügyében

Nagyon szigorú fellépést vár a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff a rivális csapatok szabályszegésével kapcsolatban. A szakember szerint nem járja, hogy büntetlenül meg lehessen úszni a költségplafonon való túlköltekezést.

Ahogyan arról pénteken az F1Világ is beszámolt, sajtóhírek szerint két csapat, az Aston Martin és a Red Bull Racing megszeghette a Forma-1 pénzügyi szabályzatát azzal, hogy több pénzt költött el egy idényen belül, mint amennyit a költségplafon keretében meghatároztak. Utóbbi istálló állítólag nem is kis mértékben lépte túl a keretet, ráadásul nemcsak tavaly, hanem idén is.

Az FIA várhatóan a jövő hét közepén hozza nyilvánosságra vizsgálatának eredményeit, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban meg van győződve arról, hogy betartották a regulákat.

 

A pletykák szerint viszont az Aston Martin kevesebb mint 5 százalékkal, tehát mintegy 7 millió dollárral lépte túl a megengedett költséghatárt, a Red Bull esetében viszont jelentősebb szabályszegésről lehet szó, ami komolyabb büntetést is eredményezhet.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke leszögezte, határozott fellépést vár a szövetségtől, a szabályszegők pedig szigorú büntetést érdemelnek.

„A költségplafon feltehetően a legfontosabb evolúciója a szabályoknak annak érdekében, hogy azonos versenyfeltételeket tartsunk” – magyarázta a szakember. „És lehetőséget biztosíthatunk vele a felzárkózáshoz azon csapatoknak, melyek nem rendelkeznek olyan komoly büdzsével, miközben plafont szabhatunk a topcsapatok kiadásainak. A demonstráció szempontjából tehát rendkívül fontos, hogy ezeket a szabályokat megfelelően ellenőrizzék.”

„És nincs okom azt hinni, hogy másképp történik. Az FIA, különösen Mohammed [Ben Sulayem] elég határozottan álláspontot mutatott a különféle szabályok betarttatása terén. Tehát azt gondolom, ha valami komoly dologról van szó, akkor ugyanazt a feddhetetlenséget és vezetői képességet fogja megmutatni, mint korábban.”

Az FIA a pénzbírságon túl akár komolyabb szankciókhoz is folyamodhat, például pontlevonással, vagy kizárással is sújthatja a túlköltekező istállókat. Arra a kérdésre, hogy a Red Bull szabályszegése befolyásolta-e a tavalyi bajnoki küzdelmeket, Wolff nem kívánt belemenni a részletekbe.

„Momentán nincs információm arról, hogy szabályt szegtek-e, vagy arról, hogy milyen mértékben. És ha egy évben megszeged a szabályt, feltehetően a második évben is megszeged, és esetleg a harmadik évben is. Amint tisztázódik a helyzet, biztos vagyok abban, hogy sok vita lesz majd arról, hogy milyen hatásai voltak ennek. De ebben a szakaszban még túl korai nyilatkozni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!