A Mercedes szigorú fellépést vár az FIA-tól a túlköltekező riválisok ügyében - F1VILÁG.HU

A Mercedes szigorú fellépést vár az FIA-tól a túlköltekező riválisok ügyében

HIRDETÉS
Nagyon szigorú fellépést vár a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff a rivális csapatok szabályszegésével kapcsolatban. A szakember szerint nem járja, hogy büntetlenül meg lehessen úszni a költségplafonon való túlköltekezést.
Christian Horner, Red Bull Racing Team Principal, Toto Wolff, Mercedes AMG F1 Director of Motorsport and Esteban Ocon, Racing Point Force India F1 Team at Formula One World Championship, Rd15, Singapore Grand Prix, Qualifying, Marina Bay Circuit, Singapore, Saturday 15 September 2018.

Ahogyan arról pénteken az F1Világ is beszámolt, sajtóhírek szerint két csapat, az Aston Martin és a Red Bull Racing megszeghette a Forma-1 pénzügyi szabályzatát azzal, hogy több pénzt költött el egy idényen belül, mint amennyit a költségplafon keretében meghatároztak. Utóbbi istálló állítólag nem is kis mértékben lépte túl a keretet, ráadásul nemcsak tavaly, hanem idén is.

Az FIA várhatóan a jövő hét közepén hozza nyilvánosságra vizsgálatának eredményeit, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban meg van győződve arról, hogy betartották a regulákat.

A pletykák szerint viszont az Aston Martin kevesebb mint 5 százalékkal, tehát mintegy 7 millió dollárral lépte túl a megengedett költséghatárt, a Red Bull esetében viszont jelentősebb szabályszegésről lehet szó, ami komolyabb büntetést is eredményezhet.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke leszögezte, határozott fellépést vár a szövetségtől, a szabályszegők pedig szigorú büntetést érdemelnek.

„A költségplafon feltehetően a legfontosabb evolúciója a szabályoknak annak érdekében, hogy azonos versenyfeltételeket tartsunk” – magyarázta a szakember. „És lehetőséget biztosíthatunk vele a felzárkózáshoz azon csapatoknak, melyek nem rendelkeznek olyan komoly büdzsével, miközben plafont szabhatunk a topcsapatok kiadásainak. A demonstráció szempontjából tehát rendkívül fontos, hogy ezeket a szabályokat megfelelően ellenőrizzék.”

„És nincs okom azt hinni, hogy másképp történik. Az FIA, különösen Mohammed [Ben Sulayem] elég határozottan álláspontot mutatott a különféle szabályok betarttatása terén. Tehát azt gondolom, ha valami komoly dologról van szó, akkor ugyanazt a feddhetetlenséget és vezetői képességet fogja megmutatni, mint korábban.”

Az FIA a pénzbírságon túl akár komolyabb szankciókhoz is folyamodhat, például pontlevonással, vagy kizárással is sújthatja a túlköltekező istállókat. Arra a kérdésre, hogy a Red Bull szabályszegése befolyásolta-e a tavalyi bajnoki küzdelmeket, Wolff nem kívánt belemenni a részletekbe.

„Momentán nincs információm arról, hogy szabályt szegtek-e, vagy arról, hogy milyen mértékben. És ha egy évben megszeged a szabályt, feltehetően a második évben is megszeged, és esetleg a harmadik évben is. Amint tisztázódik a helyzet, biztos vagyok abban, hogy sok vita lesz majd arról, hogy milyen hatásai voltak ennek. De ebben a szakaszban még túl korai nyilatkozni.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!