A Mercedesnek fogalma sincs, Hamilton hogyan futotta meg a leggyorsabb kört

2019 British Grand Prix, Saturday - Wolfgang Wilhelm Lewis Hamilton Mercedes
Fotó: Mercedes
A Mercedes Forma-1-es csapatánál a mai napig nem értik, Lewis Hamilton hogyan tudta megfutni a vasárnapi Brit Nagydíj leggyorsabb körét 32 körös, jócskán elhasználódott kemény keverékű abroncsokon.

A Mercedes másik versenyzője, Valtteri Bottas 7 körrel a silverstone-i verseny leintése előtt a bokszba hajtott egy garnitúra használt lágy gumiért, ezzel próbálta megfutni a futam leggyorsabb körét, és bezsebelni az azért járó extra pontot.

Hamiltont szintén kihívták kerékcserére, ő azonban úgy döntött, a pályán marad, mert nem akart kockáztatni a bokszban. Végül a verseny utolsó körében megfutotta a leggyorsabb kört, így övé lett az extra pont.

„Az a leggyorsabb kör a 32 körös kemény gumikon nagyon meglepő volt” – ismerte el Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója.

„Szinte röhögnünk kellett, mert a mérnökeinknek van ez az új prezentációjuk a vasárnap reggeli meetingeken, ami lényegében azt mondja, hogy ’nincs szükség rámenni a leggyorsabb körre, semmi értelme’. Erre előáll egy ilyen körrel. És ettől az összes adatunk ostobaságnak tűnik. De egyszerűen ilyen képességekkel rendelkezik.”

Hamilton a verseny után elismerte, ő maga is meglepődött azon, hogy sikerült jobb kört futnia Bottasnál.

„Őszintén szólva nem tudtam, hogy képes leszek-e felülmúlni azt az időt” – mondta a listavezető.

„1:29,0-s, 1:29,1-es köröket futottam, ő pedig, ahogy hallottam 1:27,4-est. Szóltam a rádión, hogy megpróbálom. Azt hiszem, először eléggé vonakodtak, de azt mondták, próbáljam meg. Az előtte lévő körben egy kicsit visszavettem, hogy lehűtsem a gumikat, majd nekilódultam. A gumik életre keltek, tényleg fantasztikus volt. A jobb elsőn volt némi hólyagosodás, egy kicsit ideges is voltam emiatt, de ezt leszámító óriási volt.”

James Vowles, a Mercedes vezető stratégája szintén Hamilton képességeit méltatta.

„Egyszerűen fogalmunk sincs, Lewis hogyan futotta meg a verseny leggyorsabb körét 32 körös, kemény keverékű gumikon” – nyilatkozta a szakember.

„Teljesen használt volt már az a kemény keverék, mégis fantasztikus kört rakott össze. Szép munka volt, de fogalmunk sincs, hogyan csinálta.”

„Mivel nem gondoltuk, hogy ezekkel a 32 körös kemény gumikkal megfutja a leggyorsabb kört, azt terveztük, hogy kihívjuk őt a verseny vége felé egy extra kiállásra. Ingyen kerékcsere lett volna, mert Valtterinek mögötte mindenképp ki kellett állnia, hiszen egészen addig csak a közepes gumikat használta.”

A száguldó cirkusz mezőnye ezen a hétvégén Monzában vendégszerepel, az F1VILÁG.HU csapata pedig a helyszínről számol be az Olasz Nagydíj eseményeiről! Weboldalunk mellett érdemes figyelemmel kísérni Facebook-oldalunkat is, de természetesen elérhetőek vagyunk az Instagramon is!

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS