A Mercedesnél komolyan tartanak Räikkönentől

Fotó: Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen Ferrari, Baku 2018

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff szerint Kimi Räikkönen komoly fenyegetést jelenthet a délutáni Azeri Nagydíjon – annak ellenére, hogy a „rosszabbik” gumival kezdi meg a mai versenyt.

A szombati időmérő edzés második szakaszában a három élcsapat valamennyi versenyzője a szuperlágy gumikkal igyekezett bekerülni a Q3-ba, Räikkönen azonban hibázott, így ő az ultralágy gumikkal gurult később pályára, és futotta meg legjobb idejét a Q2-ben.

A szabályok szerint így Räikkönen ezekkel a gumikkal startol majd, és miután a mindent eldöntő pillanatban is hibázott, csak a 6. helyről kezdi meg a délutáni versenyt.

A lágyabb abroncsokkal viszont a bakui futam első etapjában vélhetően jobb tempóra lesz majd képes, mint az előle induló riválisok, a Mercedesnél pedig úgy gondolják, a Ferrari taktikai kockázatot vállal majd, hogy megnehezítse ellenfelei dolgát.

„Abszolút!” – mondta Toto Wolff arra a kérdésre, hogy Räikkönen veszélyt jelent-e majd.

„Eltérő gumikon lesz – a kérdés az, meddig tud majd kint maradni. Viszont meglehetősen nagy az esély a biztonsági autóra a korai körökben, szóval kijöhetnek majd keményebb gumikért, és elmehetnek velük a végéig, ami egy merész taktika lenne.”

„De az olyan helyzetben, mint amiben ő van – és mint amihez hasonlóban a Red Bull volt Kínában –, vállalható a kockázat, és ez a rizikó néha kifizetődő. Az övé volt a leggyorsabb autó, és neki kellett volna a pole-ban végezni.”

Wolff elismerte, a Mercedesnek nehezebb dolga van a stratégiák kialakításakor most, hogy a Red Bull és a Ferrari is komoly ellenfélnek bizonyul.

„A stratégia nehezebbé válik, ha hat versenyző van harcban a győzelemért” – mondta.

„Néha nagyon nehéz megjósolni a végkimenetelt. Ha megnézzük Sanghajt, anélkül, hogy túlságosan belemennénk a részletekbe, ha megkérdeznének arról, hogy ki kellett-e volna állnunk új gumikért, vagy sem, még mindig ugyanúgy döntenék – kint maradnék.”

„Ragaszkodnunk kell a kialakult taktikáinkhoz és eszközeinkhez, és folyamatosan javítanunk kell rajtuk – ugyanakkor nem szabad, hogy kívülállók áldozatai legyünk.”

„A Red Bullnak nem volt vesztenivalója, bátrak voltak, és a győzelem lett a jutalmuk, amit kiérdemeltek. De mi ragaszkodni fogunk azokhoz a módszerekhez, amiket a múltban is csináltunk. Csak nehezebbé vált a dolog.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lépj be a paddockba! Ez történik Barcelonában!