Friss hírek

A Mercedest lenyűgözte, ahogy Russell kezelte a nyomást

Lenyűgözte a Mercedes Forma-1-es csapatát az, ahogy George Russell kezelte a nyomást a múlt hétvégi Szahíri Nagydíjon.

A fiatal pilóta a koronavírusos Lewis Hamilton helyett ugorhatott be a német istálló autójába, az időmérőn Valtteri Bottastól alig lemaradva a 2. helyen zárt, a futamon pedig magabiztosan haladt a győzelem felé egészen addig, amíg a Mercedes hatalmasat nem hibázott a bokszban.

Russellnek lényegében két napja volt arra, hogy felkészüljön arra, vezetnie kell a Mercedest, ennek ellenére nyújtott pazar formát.

Andrew Shovlin, a Mercedes pályaműveletekért felelős vezetője azt mondja, azt tudta, hogy Russell gyors lesz, az azonban lenyűgözte őt, ahogyan hozzáállt a feladathoz – anélkül, hogy átlépett volna egy bizonyos határt, aminek súlyos következményei lehettek volna.

„Ami talán a legkevésbé meglepő volt, az az időmérős sebessége” – mondta Shovlin.

„Mert ha megnézzük, mit csinált a Williamsben, az alapján egyértelmű, hogy tudja, hogyan kell egy autót gyorsan vezetni. És tudja, hogyan kell a legtöbbet kihozni belőle.”

„Szóval ez nem jelentett teljes sokkot számomra, igazából bíztunk abban, hogy így lesz, és örültünk annak, amit végül láttunk.”

„Hogy miképp kezeli a nyomást, azt a legnehezebb megjósolni. De nagyon lenyűgöző volt, ami azt illeti, tényleg támadni tudott.”

„Megvan a kockázata, ha ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megmutasd egy gyors autóban, hogy mire vagy képes, hogy rosszul sül el. És nagyon könnyű maradandó benyomásokat tenni.”

„De ő egy másodpercig sem gondolt erre. Magabiztos volt és fegyelmezett. Módszeresen állt hozzá minden egyes etaphoz.”

„Időnként nyomás alatt voltunk mindkét autónkkal az elején. Ő viszont higgadt maradt, és ezt jó volt látni. Egyértelműen egy nagyon jó versenyző ő.”

Shovlin azt mondja, a Mercedes csapata mindent megtett azért, hogy segítse Russell beilleszkedését.

„Próbáltuk úgy átadni neki az információkat, hogy ne árasszuk el őt. Nem mondtuk el neki olyan dolgokat csütörtök este, amiket nem kellett tudnia vasárnap reggelig. Szóval próbáltunk strukturális megközelítést választani, hiszen egy versenyzőnek nagyon nehéz átugrani egyik csapatból a másikba, egyik autóból a másikba.”

„Ő pedig nyilvánvalóan remek munkát végzett, és bizonyos tekintetben a mi autónkkal könnyebb boldogulni, mint a Williamsszel, amit ő vezetni szokott, hiszen ez egy kezes autó, nincsenek vele különösebb problémák, jó a tapadása. Szóval bizonyos szempontból ez az irány könnyebb.”

„De tény, hogy ennek az autónak a teljesítménytartaléka sokkal nagyobb. Később lehet fékezni vele, hamar lehet a gázra állni, agresszívebb lehet vele az ember, az autó pedig csinálja, amit mondasz neki, és nem fog ki rajtad úgy, mint néhány másik, nagyobb tempót lehet átvinni vele a kanyarokon. De ki kell ismerni. És egynél több versenybe telik, míg az ember felépíti és megérti, hogy mire is képes az autó.”

„Az egyik dolog, ami kicsit kifogott rajta, annak megértése volt, hogy az 1-es kanyarban mennyire későn fékezhet, és mekkora sebességet is tud átvinni a 7-es és 8-as kanyarokban.”

„Remek munkát végzett, módszeresen állt hozzá a feladatokhoz. És ami a legfontosabb, úgy tette mindezt, hogy nem lépte át a határt. Mert ha átléped a határt, az komoly következményekkel járhat.”

A szakember elárulta, nem volt könnyű belepréselni Russellt Hamilton autójába.

„Nehéz feladat volt. Az tette nehézzé, hogy nagyon-nagyon régóta nem volt ilyen magas versenyzőnk. És minden évben keresed a lehetőségét annak, hogy hogyan tudnád még jobban összepréselni a dolgokat, hogy még többet hozz ki az autóból, ezáltal pedig egyre kevésbé lesz kényelmes egy olyan srácnak, aki 182 centiméternél magasabb.”

„És ez fájdalmas dolog is, mert nincs elég hely számára. Mert be van préselve, az ülés pedig nem egészen tökéletes. Nemcsak arról van szó, hogy szűk a hely, hanem valójában fájdalmas a vezetés. De ő elhatározta, hogy be fog férni, elhatározta, hogy képes lesz vezetni. De ettől még a környezet nem lesz tökéletes számára.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!