A Motorsport Világtanács beidézte a McLarent - F1VILÁG.HU

A Motorsport Világtanács beidézte a McLarent

HIRDETÉS

Ahogy arra számítani is lehetett, a Nemzetközi Automobil Szövetség kedden délután kiadott hivatalos közleményében megerősítette, a McLarennek meg kell jelennie a Motorsport Világtanács rendkívüli ülésén, hogy tisztázza az Ausztrál Nagydíjon történteket.

Ahogy arra számítani is lehetett, a Nemzetközi Automobil Szövetség kedden délután kiadott hivatalos közleményében megerősítette, a McLarennek meg kell jelennie a Motorsport Világtanács rendkívüli ülésén, hogy tisztázza az Ausztrál Nagydíjon történteket.

Az irányító testület azután indított eljárást a wokingi gárda ellen, hogy bizonyosságot nyert, szándékosan félretájékoztatta a stewardokat a szezonnyitón Melbourne-ben, mikor a Trulli-féle előzésről kérdezték.

A történtek miatt Hamiltont kizárták az első versenyből, míg a McLaren felfüggesztette állásából Dave Ryan sportigazgatót, ugyanis az ő utasítására hallgattak el fontos információkat a meghallgatáson.

Az FIA megerősítette, hogy a Motorsport Világtanács rendkívüli ülésére a Bahreini Nagydíj utáni szerdán, április 29-én kerül sor Párizsban, miután a vád szerint a McLaren megsértette a Nemzetközi Sportkódex 151c cikkelyében foglaltakat, miszerint “minden tisztességtelen magaviselet, vagy tett, ami sérti a versenyzés, vagy a sport érdekeit, ütközik a szabályokba”.

Az öt vádpont, amiben a McLarent bűnösnek találták:

– 2009. március 29-én azt állította az Ausztrál Nagydíj sportfelügyelőinek, hogy nem adott utasítást arra az egyes rajszámú Hamiltonnak, hogy engedje maga elé a kilences rajtszámú autóban ülő Trullit, mikor mindkét autó a biztonsági autó mögött volt, pedig tudta, hogy ez nem igaz.

– Rávette versenyzőjét, Hamiltont, a jelenlegi világbajnokot, hogy támogassa, és erősítse meg ezt a valótlan állítást a sportfelügyelőknek.

– Bár tudta, hogy a sportfelügyelőknek adott valótlan állítás eredményeként egy másik versenyzőt, és egy rivális csapatot sportszerűtlenül megbüntettek, nem tett lépéseket azért, hogy változtasson a helyzeten.

– 2009. április 2-án, még az Ausztrál Nagydíj sportfelügyelői által szervezett második meghallgatás előtt, nem tett lépéseket annak érdekében, hogy korrigálja március 29-én tett valótlan állítását, sőt, továbbra is kitartott amellett, hogy igaz az állítás, pedig 1) lehetősége volt meghallgatni a rádiófelvételt, amiből egyértelműen kiderült, Hamilton utasítást kapott arra, hogy engedte maga elé Trullit; 2) többször is lett volna alkalma helyesbíteni valótlan állításán.

– 2009. március 2-án a sportfelügyelők második meghallgatásán arra kényszerítette versenyzőjét, Hamiltont, hogy továbbra is igaznak állítsa be hamis kijelentését, amit még március 29-én tett a sportfelügyelőknek, miközben tisztában volt azzal, hogy amit mondatt a sportfelügyelőknek, az nem volt igaz.

Hirdetés

Bár erről még nincs hivatalos bejelentés, nem kizárt, hogy Hamiltont is beidézik, hogy tegyen tanúvallomást.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!