A Pirelli szívesen gyártana széles gumikat

Sokat javíthatnának a Forma-1 megítélésén, a sportág látványossá tételén a szélesebb abroncsok – ezt nyilatkozta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója.


Sokat javíthatnának a Forma-1 megítélésén, a sportág látványossá tételén a szélesebb abroncsok – ezt nyilatkozta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a Forma-1 elöljárói, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) arról egyeztetnek, miképp lehetne robosztusabbá tenni az F1-es versenygépeket, ezáltal pedig vonzóbbá tenni a sportágat.

Ötletként merültek fel a több mint 1000 lóerős motorok, a csökkentett aerodinamika, valamint a szélesebb gumik is – utóbbival kapcsolatban a Pirelli meglehetősen pozitívan nyilatkozott.

„Volt már egyeztetésünk Charlie-val [Whiting – az F1 versenyigazgatója] minderről, mi mindig is azt mondtuk, hogy nyitottak vagyunk megtenni bármit, amire a sportágnak szüksége van” – Paul Hembery, az olasz vállalat motorsport-főnöke.

„Szélesebb gumik? Ez nagyon csábító! Azt hiszem, ha megnézzük az 1970-es autókat, akkor ugyan nem gondoljuk azt, hogy olyanok, mint a dragsterek, mégis megvan az a hatás, hogy ’odanézz!’”

„Momentán a gumik több szempontból is igencsak kicsik. Szóval nyitottak vagyunk egyeztetni. Megteszünk bármit, amitől a sport olyan lesz, amilyennek lennie kell.”

Habár a Forma-1 elöljárói azt remélik, néhány drasztikusabb változtatást már 2016-ban bevezethetnek, Hembery szerint a szélesebb gumikat leghamarabb 2017-ben láthatjuk majd.

„Nagyon-nagyon nehéz lenne megvalósítani 2016-ra.”

A jelenlegi gumiabroncsok 245 mm szélesek elöl és 325 mm szélesek hátul – a Pirelinél azt mondják, a hátsó gumikat 400 mm szélesre is meg lehetne növelni.

„Imádnám, ha 400 mm fölé mehetnénk – mert az jobban hangzik! Olyan, mintha azt mondanánk, 1000 LE – az is jó lenne. Szerintem a mi sportágunk épp olyan, hogy szükség van néhány nagy számra!”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!