Friss hírek

A Pirelli ultimátumot adott a Forma-1-nek

A Pirelli figyelmeztetett, hogy kénytelenek lesznek elhagyni a Forma-1-et, amennyiben nem engedélyezik számukra a téli tesztelést, még mielőtt bemutatásra kerülnének a jövő évi versenygépek.


A Pirelli figyelmeztetett, hogy kénytelenek lesznek elhagyni a Forma-1-et, amennyiben nem engedélyezik számukra a téli tesztelést, még mielőtt bemutatásra kerülnének a jövő évi versenygépek.

Bár az olasz beszállítónak érvényes szerződése van a következő öt évre, egyre inkább frusztrált amiatt, hogy csak limitált támogatást kap új abroncsai fejlesztésében, különösen úgy, hogy jövőre igen nagymértékben változnak a szabályok a Forma-1-ben.

Mindenki abban bízott, hogy az e heti Stratégiai Csoport ülésén megoldást találnak a problémára, minden jel arra utal, hogy ezen a téren nem lesz különösebb előrelépés a közeljövőben, ha csak azt ki nem kényszeríti valamelyik fél.

A Pirellinél tisztában vannak azzal, hogy milyen komoly kihívást tartogat számukra a következő idény, mikor a gumikra óriási hangsúly helyeződik majd a turbómotorok nagyobb nyomatéka miatt, éppen ezért figyelmeztetett, hogy nem engedheti meg magának, hogy csak az első téli teszteken próbálja ki élesben új abroncsait, amiknek az előbb leírtak miatt az eddiginél jóval strapabíróbbnak kell lenniük.

A Pirelli elnöke, Marco Tronchetti Provera már korábban jelezte, hogy készen állnak kiszállni a Forma-1-ből, ha nem tesztelhetnek a jerezi hivatalos teszt előtt, amit most a cég motorsport igazgatója, Paul Hembery is megerősített Indiában.

„Amit az elnök is mondott néhány héttel ezelőtt, tesztelnünk kell, máskülönben nem lesznek meg az abroncsok” – mondta a szakember. „Mindössze egyetértést szeretnénk, ez az, amire vágyunk. Kell tesztelnünk, máshogy nem megy. Ha nem tudunk, akkor sajnos nem tudunk abroncsokat biztosítani a mezőny számára a következő idényre.”

A Pirelli már vezetőség szinten tárgyalja az ügyet, mert attól félnek, hogy ha túl későn próbálhatják ki az új gumikat a jövő évi versenygépeken, akkor gondjaik lehetnek a szezon elején, ami negatív hatással lehet a megítélésükre, ami különösen kényes dolog az idei évben előjött meghibásodások után.

„Nincs szükségünk sok tesztre” – folytatta Hembery. „A gumistruktúra miatt nem aggódunk, de ami a keveréket illeti, ezen a téren voltak változtatások, amit mindenképpen ki kell próbálnunk.”

„Ideális esetben minél előbb szeretnénk egy 2014-es autót, de a csapatok mind nagyon keményen dolgoznak, hogy az első téli tesztre felkészítsék autóikat. Éppen ezért nekünk már az is jó lenne, ha egy jelenlegi vagy egy 2011-es autóval elkezdhetnénk dolgozni.”

Amennyiben a Pirelli komolyan gondolja a távozást, a Forma-1 igen nehéz helyzetben találhatja magát, hiszen néhány hónap alatt kell egy olyan beszállítót találnia, amely el tudja látni a csapatokat termékeivel a következő idényre.

A Michelin korábban jelezte, hogy érdeklődik a visszatérés iránt, azonban a szűkös határidő még a nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező a francia céget is megviccelheti.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!