A Red Bull a végére járt annak, hogy a versenyigazgató jogosan intette-e le a miami időmérőt - F1VILÁG.HU

A Red Bull a végére járt annak, hogy a versenyigazgató jogosan intette-e le a miami időmérőt

Alaposan utánajárt a Red Bull Forma-1-es csapata annak, hogy Niels Wittich versenyigazgató jogosan intette-e le a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzését Charles Leclerc balesete után.

A Ferrari monacói pilótája a Q3-ban törte össze versenyautóját, ami miatt a korábban hibázó Max Verstappen nem tudta befejezni második mért körét, így csak a 9. helyről startolhat vasárnap.

Leclerc falhoz csapódásának pillanatában még 1 perc 57 másodperc volt hátra az időmérő edzésből, a versenyirányítás viszont csak 21 másodperccel később mutatta be a piros zászlókat – mindez pedig azt jelentette, hogy a kvalifikációnak vége szakadt, egész egyszerűen ugyanis nem volt elegendő idő egy újabb kivezető kör teljesítésére. Legalábbis így gondolta Niels Wittich, a Red Bull csapatánál viszont egyáltalán nem voltak biztosak ebben.

A Sky Sports F1 bokszutcai riportere, Ted Kravitz szerint az energiaital-gyárosok éppen ezért meg is kérdőjelezték a versenyirányítás döntését.

„Az óra pörgött, és ha Leclerc balesetét látva benyomta volna a piros zászlót 1 perc 38 másodperccel a vége előtt, az akár elég is lett volna egy 1:28-as kivezető körhöz. Talán nem, de lehetséges lett volna” – mondta a szakember.

„Viszont nem így történt. Wittichnek végig kellett mennie a procedúráin, amit megtett, ellenőrizte, hogy a helyzet megkívánja-e a piros zászlót, és ekkorra már csak 1 perc 36 másodperc maradt. Ez nem volt elegendő egy kivezető körre, ezért mondta azt, hogy az edzés nem folytatódik.”

„Nehéz döntés, hiszen ez azt jelentette, hogy Verstappen nem tudott még egy kört megtenni. Az időmérő után Christian Horner és Adrian Newey azt kérdezte Jonathan Wheatley-től – a Red Bull szabályokkal foglalkozó emberétől –, hogy ez így szabályos volt-e. Hogy a versenyigazgató meg tudja-e mondani, hogy milyen körülmények mellett nem folytatódhat az edzés.”

„Nyilvánvalóan volt egy boldog Perez a pole-ban. Cinikusan most mondhatnánk, hogy inkább Verstappent akarták a pole-ba, de kétlem, hogy így gondolkodtak. Sőt, tudom, hogy nem így gondolkodnak. Amit szerettek volna, hogy mindkét pilótájuk ott legyen az első sorban. Ehhez pedig folytatódnia kellett volna az időmérőnek. Horner és Wheatley szerették volna megérteni, hogy a versenyigazgató kiváltsága volt-e azt mondani, hogy az edzés nem folytatódik – ami így volt. Amint ezt tisztázták, ez maga a keserédes szó definíciója volt a Red Bull számára.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A Red Bull a végére járt annak, hogy a versenyigazgató jogosan intette-e le a miami időmérőt
A Sauber-főnök még a 45 éves Alonsót is leszerződtetné
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve
Russell is Schumachert méltatta Barcelonában

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!