Friss hírek

A Red Bull Albont akarja 2021-re, de az óra ketyeg…

Heteken belül eldől, hogy Alexander Albon megtarthatja-e ülését a Red Bull Forma-1-es csapatánál. A thai versenyző nehéz idényt teljesít, a következő versenyeken pedig mindenképpen bizonyítania kell.

Albon egész évben képtelen felvenni a versenyt csapattársával, Max Verstappennel, és bár Mugellóban dobogóra állhatott, a várt pálfordulás mégsem következett be teljesítményében.

A fiatal pilóta a múlt hétvégi Portugál Nagydíjon is csak 12. lett, ráadásul kört kapott a 3. helyen célba érő Verstappentől.

Albon eddig az összes időmérőn alulmaradt a hollanddal szemben: Olaszországban sikerült a legközelebb kerülnie csapattársához, akkor 0,295 másodperccel volt „csak” lassabb a Red Bull másik pilótájánál, átlagosan viszont több mint fél másodperccel (0,555 mp) elmarad a hollandtól egy körön. Emiatt pedig természetesen a futamokon jelentős hátrányból indul Verstappenhez képest, és nem tud olyan jó eredményeket elérni.

A Red Bullnál viszont kitartanak mellette, noha az elmúlt időszakban már az istálló vezetősége részéről is elismerték, ha nem javul a teljesítménye, kénytelenek lesznek elgondolkodni azon, hogy lecserélik őt. Mivel a csapatnak nincsenek a posztra alkalmas juniorjai, a Red Bull vagy Sergio Perezt, vagy Nico Hülkenberget ültetheti autójába 2021-ben.

„Ezt az ülést Alex veszítheti el” – mondta Christian Horner csapatfőnök a Sky Sports F1 televíziónak.

„Mindenki szeretné, ha sikeres lenne nálunk. De a különbség közte és Max között… fontos, hogy meglegyen a támogatásunk, hogy legyen még egy eszköz a kezünkben ahhoz, hogy harcolni tudjunk a Mercedesszel. Ezért is akarjuk azt, hogy mindkét autónk a mezőny elején legyen.”

„Az a reményünk és vágyunk, hogy Alex bizonyít, és megragadja azt az ülést, és nem ereszti.”

Azt viszont Horner is elismeri, mivel már csak 5 verseny van hátra a 2020-as szezonból, az óra ketyeg a thai pilóta számára. A szakember szerint Albonnak „két-három hete” van arra, hogy meggyőzze őket, ám még a Portugál Nagydíj előtt a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a fiatal pilótának „vissza kell vágnia” Portimaóban és Imolában”.

Albon a múlt szombati időmérőn 0,533 másodperccel maradt el Verstappentől, a 6. helyről rajtolva pedig a 12. helyen ért célba. Ám Horner még a kiábrándító eredmény után is kiállt az ifjú pilóta mellett.

„Mindenki mindent megtesz, hogy segítsen Alexnek megtalálni egy jó beállítást, hogy olyan egyensúlyt találjunk neki, amiben magabiztosnak érzi magát, mert mi még mindannyian hiszünk benne.”

„Nagyszerű tehetséggel van megáldva, még csak második évét tölti az F1-ben, és mindenki arra törekszik, hogy megtartsa ezt az ülést.”

Horner a Sky Sports F1 televíziónak nyilatkozva elismerte, természetesen Hülkenberg és Perez neve is szóba jöhet, ha úgy döntenek, nem hosszabbítanak Albonnal.

„Amikor ilyen kaliberű versenyzők vannak a piacon, akkor természetesen minden lehetőséget kiértékel az ember” – mondta.

„Mindig megvoltak a saját fiatal tehetségeink, viszont alkalomadtán a saját karámunkon kívül is körül kell néznünk, ahogy tettük azt Mark Webber esetében is. Tudjuk, milyen opciók elérhetőek számunkra. De meg akarunk adni Alexnek minden lehetőséget, hogy megtalálja a formáját, és bebiztosítsa az ülését.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!