Friss hírek

A Red Bull cáfolja, hogy pénzégetésbe kezdett a fejlesztésekkel

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko cáfolja, hogy már most, a szezon elején „elégetik” a fejlesztésekre fordítható pénzösszeg jelentős részét – a szakember szerint hasonló helyzetben lehetnek, mint a Ferrari, sőt, az olaszok az idei balesetek miatt már most extra költségekbe verték magukat.

A Ferrari a jövő hétvégi Spanyol Nagydíjon veti be idei első fejlesztési csomagját, miközben a Red Bull már az előző versenyeken is pályára vitt több újítást, sőt, mint nemrég kiderült, Barcelonába is meglehetősen komoly fejlesztésekkel érkezik majd.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke nemrég egy interjúban arról beszélt, a Red Bull azért lehet most előnyben velük szemben, mert többet költött az eddigi fejlesztésekre, ez azonban azt eredményezheti, hogy a 140 millió dollárban meghatározott költségplafon miatt hamarabb le is kell állnia az idei modell fejlesztésével.

„Remélem, hogy a Red Bull egy ponton leáll a fejlesztésekkel, mivel itt van a költségplafon is. Máskülönben nem értem, hogyan tudják ezt megcsinálni” – mondta a szakember.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója ugyanakkor cáfolta, hogy felgyorsították a költekezést, és „pénzégetésbe” kezdtek, szerinte nagyjából hasonló ütemben dolgoznak, mint a rivális csapat. Szerinte azért tudtak javulni az elmúlt időszakban, mert az újításoknak hála az alapvetően túlsúlyos versenyautójuk könnyebb is lett.

Arra a kérdésre, hogy a Red Bull esetleg többet áldozott a fejlesztésekre eddig, mint a Ferrari, Marko így felelt: „Nem hinném. Úgy tervezzük a fejlesztéseinket, hogy minden egyes újítással veszítsünk a súlyunkból, sajnos ugyanis még mindig nem sikerült elérnünk a minimumsúlyt” – mondta Helmut Marko. „És a következő fejlesztéssel sem igazán fogjuk elérni.”

„Nem hiszem, hogy jelentősen más helyzetben vagyunk ebből a szempontból, mint a Ferrari. Főleg úgy, hogy elmélkedem, Carlos Sainz néhány balesete milyen hatással is volt rájuk eddig. Az sem olcsó.”

Marko ugyanakkor beszélt arról is, a Forma-1 csapatait érzékenyen érintheti idén az, hogy a logisztikai költségek jelentős mértékben megnövekedtek: „Az igaz, hogy a megnövekedett logisztikai költségek problémát jelentenek. De ez nemcsak minket érint, hanem a Ferrarit, és az összes többi csapatot is.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nemrég arról beszélt, nagyon jól kell sakkozniuk idén a fejlesztésekkel, amik a világbajnoki küzdelemről is dönthetnek.

„Nagyon óvatosan kell bánni azzal, hogy mikor veted be a fejlesztéseket a költségplafon miatt” – mondta. „Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy olyan dolgokat vetünk be, amik megérik a pénzüket.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!