Friss hírek

A Red Bull pontosan tudja, miért olyan gyors a Mercedes az egyenesekben

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner elárulta, „elég egyértelműen” tudják, mitől annyira gyors riválisuk, a Mercedes az egyenesekben.

A szakember a Brazil Nagydíj szombati sprintkvalifikációját követően beszélt arról, Lewis Hamilton teljesen más ligában autózott a végsebesség tekintetében. 

A brit pilóta 24 kör alatt az 5. helyre zárkózott fel a mezőny végéről rajtolva, és bár pazar teljesítményt nyújtott, nagy segítségére volt az, hogy a Mercedes elképesztő végsebességre volt képes az egyenesekben.

Hirdetés
 

„Lewis végsebessége észveszejtő” – mondta Horner a Sky Sports F1 televíziónak a sprintfutam után.

„Néhány verseny óta már láttuk ezt jönni. Törökországban kezdődött az egész. Mexikóban és láttuk a végsebességüket, azt hiszem, mintegy 14 km/h-val voltak gyorsabbak nálunk az egyenesek végén, szóval most nem ért minket nagy meglepetés. Láttuk már pénteken is, hogy fenomenális, főleg azzal a méretű hátsó szárnnyal, ami fent van az autójukon.”

„Olyasvalamiről van szó, ami lehetővé teszi, hogy az autójuk elérje ezt a sebességet. Valaminek muszáj történnie, mivel a fizika egyszerűen nem tesz lehetővé akkora lóerőkülnbséget, amit el kell érni. Szóval nyilván próbáljuk megérteni, mi is ez.”

A Mercedes jó néhány verseny óta lenyűgöző teljesítményre képes az egyenesekben, ez pedig nagyban köszönhető annak, hogy autónak hátsó hasmagassága az egyenesekben jelentősen lecsökken. A Mercedes trükkjéről korábbi magazincikkünkben részletesebben foglalkoztunk.

A Red Bull viszont a Brazil Nagydíj pénteki napján a flexibilis szárnyak kapcsán is az FIA-hoz fordult, szerinte ugyanis ismét szigorítani kell az azokra vonatkozó terheléses teszteken.

„Nyilvánvalóan kijött egy technikai direktíva, ami megváltoztatta a tesztelési procedúrát. A szárnyat ennek megfelelően módosítottuk, de talán szükségünk van a tesztek újbóli megváltoztatására. Ez a Forma-1, ez az egész biznisz erről szól.”

„Az FIA feladata ellenőrizni ezt, a szabályok elég velősek, és egyre szigorúbbak. Szóval olyasvalami ez, amit szemmel tartunk, mert főleg Lewis esetében ma más ligát láttunk… Azt hiszem, 27 km/h-val gyorsabb volt Landónál [Norris], amikor megelőzte őt, ami más formula. De ettől függetlenül nagyszerűen vezetett.”

Arra a kérdésre, hogy mitől lehet ennyire gyors a Mercedes, Horner mosolyogva így felelt: „Szerintem elég egyértelműen tudjuk, hogy mi is ez. A mérnököknek kell megvitatniuk ezt a dolgot.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!