Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

A Red Bull reméli, példát statuál a bíróság

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner kételkedik abban, hogy a fiatal versenyzők tesztjéről való kizárás megfelelő büntetés volna-e a Mercedes csapata számára kérdéses gumitesztje miatt.


A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner kételkedik abban, hogy a fiatal versenyzők tesztjéről való kizárás megfelelő büntetés volna-e a Mercedes csapata számára kérdéses gumitesztje miatt.

A brackley-i gárda ügyét csütörtökön, Párizsban tárgyalta az FIA Nemzetközi Bírósága – a meghallgatáson a Mercedes, a Pirelli és az FIA is előadta álláspontját, döntés pedig ma, azaz pénteken várható.

A Mercedesnél nemrég úgy fogalmaztak, nem tartanak komoly szankcióktól, hiszen továbbra is úgy vélik, Charlie Whitingtól engedélyt kaptak a tesztre, ráadásul azt nem ők, hanem a Pirelli szervezte – eszerint pedig nem szegték meg a Sportszabályzat 22-es cikkelyét.

A német gárda ügyvédje, Paul Harris nemrég úgy fogalmazott, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő hónapban esedékes fiatal versenyzők tesztjéről tiltják el a csapatot – Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint azonban ez nem volna komoly büntetés.

Amikor a Sky Sports News munkatársa arról kérdezte Hornert, meggyőzték-e a Mercedes érvei a tegnapi meghallgatáson, a szakember így felelt: „Nem igazán, de most már a Bíróság kezében van a sorsuk. Minden információ rendelkezésükre áll, mi pedig hisszük, hogy megfelelő döntést hoznak.”

„Nem tudom, ez mekkora szankció volna… már elvégezték a saját tesztjüket hivatalos versenyzőikkel, szóval az, ha eltiltják őket a fiatalok tesztjétől, nem egy komoly büntetés…”

„A Bíróság dolga eldönteni, miképp szankcionál, nem tisztünk véleményt formálni arról, hogy milyen büntetés volna helyénvaló. De általában ha vétesz a szabályok ellen, akkor büntetéssel kell számolnod.”

„Azt gondolom, teljesen nyilvánvaló, hogy amikor körözünk egy Forma-1-es autóval, akkor mindig tanulunk valamit, különösen, ha az egy idei versenyautó. Majdhogynem irreleváns, hogy milyen gumik voltak fent az autón.”

Horner elmondta, véleménye szerint az FIA sem teljesen ártatlan az ügyben.

„Úgy hiszem, van némi bizonytalanság, a szabályok viszont teljesen világosak. Minden csapat pontosan ismeri a regulákat, rengeteg időt töltenek azzal, hogy az FIA-val közösen megalkossák azokat, szóval azt hiszem, a mezőny minden egyes tagja tudja, mik a játékszabályok.”

„A Bíróságnak kell eldöntenie, a probléma viszont az, hogyha csak pénzbírságot kapnak, akkor lényegében csak egy költséges tesztről lesz szó. A legfontosabb, hogy úgy jöjjünk ki ebből a dologból, hogy tisztán látunk: vagy szabad tesztelni, vagy nem. Nyilvánvaló, hogy a Ferrari is elvégzett pár tesztet, igaz, hogy 2011-es autójával, ami a szabályok keretein belül van… de azt hiszem, a legfontosabb az, hogy átláthatóbbak és egyértelműbbek legyenek a dolgok, mert ahogy ezt a tesztet végrehajtották, az nem volt helyénvaló.”

„Azért tiltakoztunk a Mercedes ellen, mert véleményünk szerint vétettek a Sportszabályzat ellen. Tisztességes meghallgatás volt a mai, mindegyik fél képviselte saját álláspontját, és ennyi a történet.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS