A Red Bull tudja a Ferrari problémáinak okát

Az Auto motor und Sport című német szaklap értesülései szerint a Red Bull Racing alakulatánál pontosan tudják, miért szenved vadonatúj, flexibilis első szárnyával a Ferrari gárdája.


Az Auto motor und Sport című német szaklap értesülései szerint a Red Bull Racing alakulatánál pontosan tudják, miért szenved vadonatúj, flexibilis első szárnyával a Ferrari gárdája.

Miután a világbajnoki címek sorsa már korábban eldőlt, a Ferrari minden erejével a jövő évi autó fejlesztésére összpontosít. Ennek keretében az elmúlt versenyeken egy vadonatúj első szárnnyal kísérleteztek, melynek alapkoncepcióját a Red Bull Racingtől másolták az idei évben.

Az olaszok azonban túlzott flexibilitással találták szemben magukat úgy Indiában, mint Abu Dhabiban: Felipe Massa autóján az új elem rendkívüli módon csapkodott, ami igencsak feltűnő jelenséget produkált.

Azonban nem csak nekik, a Red Bullnak is voltak gondjai az első szárnnyal az Emirátusokban, ráadásul a csapatot irányító Christian Horner hozzátette: „Mark Webbernek hasonló problémái voltak Suzukában.”

A túlzott csapkodás általában akkor fordult elő, amikor a versenyzők egy hosszabb egyenes végéhez értek, miközben használták a DRS-rendszert, ami egyúttal azt jelenti, hogy az aerodinamikai terhelés főképp az autó elejére összpontosul.

A Red Bull szerint amennyiben túl alacsony a guminyomás, az autó elkezd pattogni, minek következtében az első szárny véglapjai elérnek egy kritikus határt az aszfalt felett, és a szívóhatás miatt a szárny elkezd csapkodni.

Habár Felipe Massa és Sebastian Vettel szerint a versenyzők szinte semmit nem vesznek észre ebből a jelenségből, a csapkodó első szárnyak nem bírnának ki egy teljes versenytávot.

A Ferrarinál természetesen folyamatosan dolgoznak a szárny továbbfejlesztésén. Stefano Domenicali nemrégiben elárulta, biztosak abban, hogy a felmerült probléma az autó beállításaival van összefüggésben.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!