Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

A Red Bull „tudja”, a Mercedes direkt visszafogta magát Abu Dhabiban

A Red Bull Forma-1-es csapatánál pontosan tudják, a 2020-as szezon utolsó versenyén, az Abu Dhabi Nagydíjon a Mercedes nem adott bele mindent – sőt, az energiaital-gyárosok azt gyanítják, a német istálló valójában megpróbálta elaltatni őket, hogy 2021-ben ismét meglepetésszerűen lecsaphasson a riválisokra.

A Mercedes – ahogy a hibrid éra kezdete óta mindig – a 2020-as szezonban is verhetetlen volt, és bár a tavalyi modell fejlesztésével már nagyon hamar leálltak, a riválisok még a bajnokság második felében is csak nehezen tudták megszorongatni őket.

Az Abu Dhabi Nagydíj viszont a Red Bull viszonylag könnyűnek tűnő sikerét hozta: Max Verstappen a pole pozícióból rajtolt, és a Mercedeseket több mint 16 másodperces előnnyel megelőzve győzött. Az energiaital-gyárosok természetesen eufórikus hangulatba kerültek, hiszen ennél jobb eredménnyel nekivágni a téli felkészülésnek aligha lehetne.

A Red Bullnál viszont pontosan tudják, észnél kell lenniük, a Mercedes ugyanis bombaformában lesz 2021-ben is – a tavalyi szezonzárón pedig több jel is arra utalt, a németek megpróbálták elaltatni őket!

Az egyik legfőbb bizonyíték erre az, hogy a Mercedes jelentősen letekert motorokkal körözött Abu Dhabiban: ezt ők maguk is elismerték, megbízhatósági aggályokkal magyarázva a lépést. Úgy tudni, az brixworth-i erőforrások mintegy 50 lóerővel adtak ki magukból kevesebbet, mint általában. A Red Bullnál viszont úgy hiszik, a Mercedesnek nem volt muszáj feláldozni a teljesítményt – egész egyszerűen arról van szó, hogy vissza akarták egy kicsit fogni magukat – ezt állítólag a Red Bull és a Honda által gyűjtött GPS-adatok is megerősítik.

A Mercedes ráadásul a Red Bull-lal ellentétben több olyan aerodinamikai elemet – például egy új padlólemezt – felszerelt autóira, melyeket már a 2021-es évre tervezett, a tavaly használt modellen viszont értelemszerűen még nem működött tökéletesen. Cserébe viszont sikerült értékes adatokat szerezni a 2021-es versenyautóhoz.

Az Auto Bild Motorsport red bullos forrásai szerint a Mercedes körönként mintegy fél másodperccel volt lassabb, mint általában.

„Azt akarták, hogy elbízzuk magunkat. Hogy aztán a szezon elején minden ellenfelüket sokkos állapotba hozzák, ahogy minden évben” – idézi forrását a német lap.

Ha a Red Bull által feltételezett számok helyesek, az Abu Dhabi Nagydíj végeredménye nem tükrözi a valós teljesítményt. A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko az F1-Insider.com című lapnak azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy a Mercedes csak blöffölt.

„Tudom, hogy a Mercedes lelassította magát. Mondtam is ezt eufóriában lévő angol kollégáimnak a csapatnál. Ezért nem fogjuk lelassítani a fejlesztéseinket, sőt, annak tudatában fejlesztünk, hogy fel kell zárkóznunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!