HAMIL7ON

A Renault erősebb hibrid rendszert akar 2011-ben

A Renault erősebb hibrid rendszert akar 2011-ben

A Ferrari mellett a Renault a kinetikus energiatároló-rendszer (KERS) újbóli bevezetésének élharcosa, ugyanis a franciák szerint a hibrid rendszer sokat hozhatna a sportágnak, azonban mielőtt rábólintanának, szükség van néhány módosításra.


A Ferrari mellett a Renault a kinetikus energiatároló-rendszer (KERS) újbóli bevezetésének élharcosa, ugyanis a franciák szerint a hibrid rendszer sokat hozhatna a sportágnak, azonban mielőtt rábólintanának, szükség van néhány módosításra.

A KERS a tavalyi évben került bevezetésre az F1-ben, és bár a jelenlegi szabályok elviekben lehetővé teszik annak használatát, a csapatok már korábban megegyeztek abban, hogy egyikük sem szereli be autójába 2010-ben.

A hibrid rendszert egyébként sem sokan használták a tavalyi szezonban, folyamatosan pedig csak a Ferrari és a McLaren versenygépeiben volt megtalálható az eszköz, mert sokan úgy döntöttek, hogy anyagi megfontolásból nem fejlesztik ki saját rendszerüket.

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) pénteken ülést tartott Malajziában, ahol a fő téma az volt, hogy miként lehetne izgalmasabbá és látványosabbá tenni a versenyeken, aminek kapcsán a hibrid rendszer újbóli bevezetése is felmerült, mint lehetőség.

Bár egyelőre nincs egyetértés ebben az ügyben a csapatok között, a Renault vezetője, Eric Boullier elmondta, hogy véleményük szerint mindenki jól járna a KERS jövő évi visszatérésével.

„A Renault azon van, hogy visszatérjen a KERS a 2011-esidényben, hiszen több érdekünk is fűződik hozzá” – mondta.

„Először is, már megvan a rendszerünk. Temérdek pénzt költöttünk a KERS kifejlesztésére, még 2009-ben, így ha nem használjuk, akkor az olyan, mintha pénzt dobtunk volna ki az ablakon. A második dolog pedig az, hogy a Renault, mint autógyártó szempontjából, hihetetlenül fontos a rendszer, hiszen idővel az megjelenhetne a közúti autókban.”

„Továbbá ez is azt jelezné, hogy a Forma-1 igenis a technológiáról szól, miközben a környezetre is odafigyelünk” – magyarázta a szakember, aki szerint néhány módosítást viszont el kellene fogadtatni, mielőtt visszahozzák a rendszert.

Boullier elmondta, hogy “azért szeretnénk, hogy az eddigi 400 KJ-nál több energiát tárolhasson a rendszer, mert az is a show része. Ez igen nagy előnyt jelenthet az előzéseknél, ami visszahozná a látványt a versenyekre.”

És pontosan ez az, ami miatt egyesek aggodnak, nem akarják, hogy a hibrid rendszer visszatérése miatt hátrányba kerüljenek.

Boullier azonban úgy gondolja, hogy semmi ok az aggodalomra, hiszen véleménye szerint csapata beszállítója, a Magneti Marelli is hajlandó lenne ellátni az összes alakulatot a hibrid rendszerrel.

„Támogatjuk a KERS újbóli bevezetésének ötletét, és segítjük azokat a csapatokat illetve gyártókat, melyeknek nincs rendszerük.”

“Le kell ülnünk, és komolyan át kell beszélnünk mindent, mert ha visszahozzuk a KERS-t, akkor az egy olyan eszköz kell, hogy legyen, melyet minden csapat használni tud” – magyarázta.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!