Friss hírek

A Renault kész motorokat adni a Red Bullnak

A Renault jelezte, készen áll arra, hogy 2022-től motorokat szállítson a Red Bull Racingnek és az AlphaTaurinak, miután pénteken kiderült, a két istálló jelenlegi motorpartnere, a Honda kivonul a Forma-1-ből.

A japán gyártó pénteken jelentette be, a 2021-es szezont követően befejezi Forma-1-es tevékenységét, nehéz helyzetbe hozva ezzel két partnercsapatát.

A Red Bull jelezte, mindent megtesz azért, hogy versenyképes motort szerezzen 2022-re, ám egyelőre nem tudják, kivel lépnek szövetségre.

A Renault 2007 és 2018 között szállított motorokat a Red Bull Racingnek, a felek együtt négy világbajnoki címet szereztek, kapcsolatuk viszont a hibrid érában igencsak megromlott, mivel a francia gyártó nem tudott versenyképes erőforrással előállni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportszabályzatának 9-es függeléke kiköti, hogy az a gyártó, mely a legkevesebb partnercsapattal rendelkezik, köteles motort adni annak az istállónak, melynek nincsenek alternatívái.

A jövő évtől kezdve a Mercedes négy, míg a Ferrari három csapatot lát el erőforrásokkal, míg Renault-motorokat csak a franciák saját, újrabrandelt Alpine nevű csapata használ majd.

Cyril Abiteboul, a Renault F1-es főnöke a minap elárulta, a Red Bull még nem jelentkezett be náluk, ám készek arra, hogy eleget tegyenek az FIA által támasztott kötelezettségüknek.

„Megerősíthetem, hogy mostanáig nem voltak egyeztetések” – mondta a szakember a Motorsport.com című lapnak.

„Mivel benne vagyunk ebben a sportban, jól ismerjük a szabályokat, és szándékunkban áll eleget tenni a szabályoknak, illetve kötelezettségeinknek.”

„Nyilvánvalóan ez azért ennél bonyolultabb: fel kell kérni minket, és ez eddig nem történt meg, ráadásul különleges körülmények a mostaniak, beleértve az időzítést is. És még elég messze vagyunk ettől az „ablaktól”, ami csak jövő tavasszal lesz esedékes.”

„Tudjuk, hogy az F1-ben nagyon rövid időt alatt sok minden történhet, és 2021 tavasza még messze van. Minden megtörténhet. Ahogy mondtam, eleget fogunk tenni a kötelezettségeinknek, amik előjöhetnek az adott körülmények miatt.”

Arra a kérdésre, hogy a Red Bull-lal való együttműködés mennyire lenne furcsa, figyelembe véve a felek történetét, Abiteboul így felelt: „Furcsa lenne, de a sportot kell szem előtt tartanunk. És szerintem még messze vagyunk attól, hogy ezen kelljen aggódnunk. Nem tudom elképzelni azt, hogy a Red Bullnak ne legyen terve a háttérben.”

„Tisztában kellett lenniük ezzel, Helmut [Marko] és Christian [Horner] pedig tele vannak lépésekkel és megoldásokkal. Nem számítok arra, hogy mi leszünk az A-terv.”

A francia szakember azt mondja, nem érte teljesen váratlanul a Honda döntése, miszerint kivonul a Forma-1-ből.

„Tudjuk, hogy mindig történhet valami. Azt tudtam, hogy még be kell jelenteniük helyzetüket a 2021 utáni időszakra vonatkozóan, és talán most jött el ennek az ideje. Az elköteleződés hiánya talán már egy jel volt, mert ha azt nézem, mennyire előrehaladott állapotban vagyunk már a 2022-es motortervezéssel, ez már gyakorlatilag valamiféle formája volt az orientációjuknak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!