A riválisok továbbra is válaszokat akarnak a Ferrari és az FIA paktumával kapcsolatban

The FIA Press Conference (L to R): Franz Tost (AUT) AlphaTauri Team Principal; Mattia Binotto (ITA) Ferrari Team Principal; Cyril Abiteboul (FRA) Renault Sport F1 Managing Director. Austrian Grand Prix, Friday 3rd July 2020. Spielberg, Austria.
Fotó: Renault
Továbbra is válaszokat várnak a rivális csapatok a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bizalmas megállapodásával kapcsolatban.

A sportot irányító testület még februárban, az utolsó előszezoni tesztnap után jelentette be, hogy miután alaposan kivizsgálta a Scuderia tavalyi erőforrását, egy „visszatartó erejű bizalmas megállapodást” kötött az olaszokkal.

Az FIA később elismerte, az volt a gyanúja, hogy a Ferrari trükközik V6-os erőforrásával, ezt azonban nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani.

A rivális csapatok természetesen felháborodtak azon, hogy nem hozták nyilvánosságra a bizalmas megállapodás részleteit, és bár a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban nem foglalkoztak a témával, most újra napirendre kerülhet.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner Spielbergben elárulta, szeretnének tisztán látni a kérdésben.

„Nem túl kényelmes szituáció, hogy van egy megállapodás, ami egy autó legalitásával áll kapcsolatban. Hiszen rögtön elkezdesz azon gondolkodni, vajon mi van ebben a megállapodásban?” – mondta a szakember.

„Miféle kompromisszumról lehet szó? Hiszen az ember azt gondolná, egy autó vagy legális, vagy illegális. A kérdéseket feltettük az FIA-nak, ők pedig azt mondják, hogy boldogan nyilvánosságra hoznák a dokumentumot, de természetesen ehhez szükség van a másik fél jóváhagyására is. Szóval természetesen van egyfajta gyanú, amikor van egy privát megállapodás a legalitással kapcsolatban. A legegészségesebb dolog nyilván az lenne, ha letennénk egy asztalra, és mindenki látni, mi áll benne.”

„Az FIA hajlandó lenne erre, és nagyszerű lenne, ha a Ferrari is ugyanígy állna hozzá.”

A McLaren csapatfőnöke, Zak Brown osztja Horner véleményét.

„Egyetértek Christiannal. Jó volna pontosan megérteni, mi is történt, mit találtak, és mi a megoldás. Ez tavaly történt, szóval talán köze van ahhoz, amit az adatokban láttunk. De a mai világban jó volna pontosan megérteni, mi volt a helyzet – viszont úgy tűnik, ez nem fog egyhamar megtörténni.”

Bár a téma a márciusra tervezett melbourne-i verseny óta nem volt napirenden, a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondja, nem mondtak még le az ügyről.

„Nem léptünk vissza! Csupán úgy éreztük, hogy az idénynyitóra, amikor ráadásul elkezdett elfajulni a koronavírus-járvány Olaszországban, nem volna megfelelő időpont a vitára” – fogalmazott a szakember.

„De nagyon is egyetértek azzal, amit Christian és Zak mondott: manapság az átláthatóság rendkívül fontos, mint ahogy a megfelelő kormányzás is. És lehet, hogy megfelelő kormányzás történt ebben az esetben, de ha nem látjuk át pontosan, akkor nehéz megítélni.”

„Nem vagyunk elégedettek a tavalyi évvel. Eljutottunk ugyanis egy olyan pontra, hogy nehéz volt versenyre kelni a Ferrarival. Szóval meglátjuk, hogy alakul az idénykezdet most, és talán újraértékeljük a dolgokat.”

A FERRARI NEM ÁRULJA EL A MEGÁLLAPODÁS RÉSZLETEIT

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto újságírói kérdésre azt mondta, nem áll szándékukban felfedni a megállapodás részleteit.

„Először is, nem volt egyértelmű szabályszegés” – szögezte le a szakember. „Máskülönben kizártak volna minket.”

„Az ok pedig, ami miatt nem szeretnénk nyilvánosságra hozni a dolgot, egyszerűen az, hogy el kellene magyaráznunk a mi saját szellemi tulajdonunkat a projektünkkel, az erőforrásunkkal kapcsolatban. Márpedig a paddockban senki sem szeretne információkat kiadni a tervezésével, illetve projektjével kapcsolatban.”

„Ez egy szellemi termék, egy titkos dolog, és ebben az esetben a szellemi tulajdonunk védelméről van szó. Ez az oka annak, hogy nem szívesen tesszük ezt meg.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lépj be a paddockba! Ez történik Barcelonában!