A riválisok továbbra is válaszokat akarnak a Ferrari és az FIA paktumával kapcsolatban - F1VILÁG.HU

A riválisok továbbra is válaszokat akarnak a Ferrari és az FIA paktumával kapcsolatban

HIRDETÉS
Továbbra is válaszokat várnak a rivális csapatok a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bizalmas megállapodásával kapcsolatban.
The FIA Press Conference (L to R): Franz Tost (AUT) AlphaTauri Team Principal; Mattia Binotto (ITA) Ferrari Team Principal; Cyril Abiteboul (FRA) Renault Sport F1 Managing Director.
Austrian Grand Prix, Friday 3rd July 2020. Spielberg, Austria.

A sportot irányító testület még februárban, az utolsó előszezoni tesztnap után jelentette be, hogy miután alaposan kivizsgálta a Scuderia tavalyi erőforrását, egy „visszatartó erejű bizalmas megállapodást” kötött az olaszokkal.

Az FIA később elismerte, az volt a gyanúja, hogy a Ferrari trükközik V6-os erőforrásával, ezt azonban nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani.

A rivális csapatok természetesen felháborodtak azon, hogy nem hozták nyilvánosságra a bizalmas megállapodás részleteit, és bár a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban nem foglalkoztak a témával, most újra napirendre kerülhet.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner Spielbergben elárulta, szeretnének tisztán látni a kérdésben.

„Nem túl kényelmes szituáció, hogy van egy megállapodás, ami egy autó legalitásával áll kapcsolatban. Hiszen rögtön elkezdesz azon gondolkodni, vajon mi van ebben a megállapodásban?” – mondta a szakember.

„Miféle kompromisszumról lehet szó? Hiszen az ember azt gondolná, egy autó vagy legális, vagy illegális. A kérdéseket feltettük az FIA-nak, ők pedig azt mondják, hogy boldogan nyilvánosságra hoznák a dokumentumot, de természetesen ehhez szükség van a másik fél jóváhagyására is. Szóval természetesen van egyfajta gyanú, amikor van egy privát megállapodás a legalitással kapcsolatban. A legegészségesebb dolog nyilván az lenne, ha letennénk egy asztalra, és mindenki látni, mi áll benne.”

„Az FIA hajlandó lenne erre, és nagyszerű lenne, ha a Ferrari is ugyanígy állna hozzá.”

A McLaren csapatfőnöke, Zak Brown osztja Horner véleményét.

„Egyetértek Christiannal. Jó volna pontosan megérteni, mi is történt, mit találtak, és mi a megoldás. Ez tavaly történt, szóval talán köze van ahhoz, amit az adatokban láttunk. De a mai világban jó volna pontosan megérteni, mi volt a helyzet – viszont úgy tűnik, ez nem fog egyhamar megtörténni.”

Hirdetés

Bár a téma a márciusra tervezett melbourne-i verseny óta nem volt napirenden, a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondja, nem mondtak még le az ügyről.

„Nem léptünk vissza! Csupán úgy éreztük, hogy az idénynyitóra, amikor ráadásul elkezdett elfajulni a koronavírus-járvány Olaszországban, nem volna megfelelő időpont a vitára” – fogalmazott a szakember.

„De nagyon is egyetértek azzal, amit Christian és Zak mondott: manapság az átláthatóság rendkívül fontos, mint ahogy a megfelelő kormányzás is. És lehet, hogy megfelelő kormányzás történt ebben az esetben, de ha nem látjuk át pontosan, akkor nehéz megítélni.”

„Nem vagyunk elégedettek a tavalyi évvel. Eljutottunk ugyanis egy olyan pontra, hogy nehéz volt versenyre kelni a Ferrarival. Szóval meglátjuk, hogy alakul az idénykezdet most, és talán újraértékeljük a dolgokat.”

A FERRARI NEM ÁRULJA EL A MEGÁLLAPODÁS RÉSZLETEIT

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto újságírói kérdésre azt mondta, nem áll szándékukban felfedni a megállapodás részleteit.

„Először is, nem volt egyértelmű szabályszegés” – szögezte le a szakember. „Máskülönben kizártak volna minket.”

„Az ok pedig, ami miatt nem szeretnénk nyilvánosságra hozni a dolgot, egyszerűen az, hogy el kellene magyaráznunk a mi saját szellemi tulajdonunkat a projektünkkel, az erőforrásunkkal kapcsolatban. Márpedig a paddockban senki sem szeretne információkat kiadni a tervezésével, illetve projektjével kapcsolatban.”

„Ez egy szellemi termék, egy titkos dolog, és ebben az esetben a szellemi tulajdonunk védelméről van szó. Ez az oka annak, hogy nem szívesen tesszük ezt meg.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!