A siker velejárója: fizethet a Mercedes

A tavalyi remek eredmények vonzataként rekordösszegű nevezési díjat kell kifizetnie a 2015-ös bajnoki évadra a Mercedes Forma-1-es csapatának.


A tavalyi remek eredmények vonzataként rekordösszegű nevezési díjat kell kifizetnie a 2015-ös bajnoki évadra a Mercedes Forma-1-es csapatának.

A stuttgarti gyártó végigdominálta a 2014-es bajnokságot, ennek eredményeképp pedig úgy az egyéni, mint a konstruktőri bajnoki címet bezsebelte, a kiváló szereplésnek azonban van egy negatív vonzata is: közel 5 millió dollárt kell nevezési díjként befizetnie a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) számlájára 2015-ben.

Az erre vonatkozó szabályok néhány éve változtak meg, a csapatokat akkor arra kérték, az addigi átalánydíjon felül fizessenek a megszerzett pontok után is.

2015-ben 516 ezer dollár a nevezési díj alapja, ez mintegy 8 ezer dollárral emelkedett tavalyhoz képest, de a megszerzett pontok után is többet kell fizetniük a csapatoknak, pontonként 5161 dollárt.

Miután azonban a Mercedes a legjobb lett a konstruktőrök között, neki minden egyes megszerzett pont után 6194 dollárt kell kipengetnie, ami azt jelenti, a brackley-i gárda mintegy 4,9 millió dollárt (aktuális árfolyamon átszámítva mintegy 1,3 milliárd forintot) kell befizessen pusztán azért, hogy részt vegyen a bajnoki küzdelmekben.

Ez jelentősen több annál, mint amit a bajnoki második helyezett Red Bull fizet: a korábban négy világbajnoki címet szerző csapatnak 2,6 millió dolláros nevezési díjat kell átutalnia az FIA számlájára.

Jó hír viszont, hogy a kiváló eredményekért járó pénzjutalom is növekedett: a Mercedes 2013-ban 87 millió dollárt kapott a bajnoki ezüstéremért, a tavalyi vb-címért viszont ennél jóval többet, 102 millió dollárt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!