A sprint változásai miatt extra motort kapnak az F1-es versenyzők - F1VILÁG.HU

A sprint változásai miatt extra motort kapnak az F1-es versenyzők

HIRDETÉS
Sikeresen megállapodtak a Forma-1 csapatai abban, hogy az idei évre módosítanak a sprintfutamos formátumon – az újítás lényege, hogy mostantól külön időmérője lesz majd a sprintnek, van azonban még egy fontos szabályváltozás ezzel kapcsolatosan.
action, Albert Park Circuit, GP2303a, F1, GP, Australia
Lance Stroll, Aston Martin AMR23

A Forma-1 csapatai hónapokon át folytattak egyeztetéseket az új sprintfutamos formátumról, és már hetekkel ezelőtt megállapodás született azzal kapcsolatban, hogy mostantól nem a sprintfutam végeredménye dönt majd a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről, hanem pénteken és szombaton is tartanak egy-egy külön időmérőt.

Az új szabályokat viszont csak kedden ratifikálták, számos leküzdendő akadály volt ugyanis még azokkal kapcsolatban – például az erőforrások felhasználására vonatkozóan.

Az F1 Bizottsága viszont megállapodott abban, hogy a sprintfutamos hétvégék formátumának módosítása miatt megnöveli a felhasználható motorkomponensek számát, így idén nem hármat, hanem négyet lehet majd felhasználni a belső égésű motorból, a hőenergia-visszanyerő rendszerből [MGU-H], a kinetikus energia-visszanyerő rendszerből [MGU-K] és a turbófeltöltőből.

Döntés született továbbá a büntetésekről is, lévén, a sprintet mostantól egy teljesen különálló eseményként kezelik majd. A csapatok megállapodtak abban, hogy minden olyan felmerülő büntetést, amit nem töltenek le a sprinten, azt a vasárnapi főversenyen kell letölteni. Ahogy korábban, a váltócsere és motorcsere miatti büntetéseket is a versenyen kell letölteni.

Az FIA megerősítette továbbá, az első edzésen és az időmérőn elkövetett szabálytalanságok miatt kiszabott rajtbüntetéseket a versenyen, míg a sprintkvalifikáción kiszabott rajtbüntetéseket a sprinten kell letölteni. Amennyiben valaki megszegi a parc fermére vonatkozó szabályokat, a sprinten és a versenyen is a bokszból kell majd rajtolnia.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!